Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Technológia LUCY z dronu zachytí zvuky skrytých preživších katastrofy

Technológia LUCY z dronu zachytí zvuky skrytých preživších katastrofy
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
13. 12. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hľadanie preživších na miestach katastrofy je jedným z najčastejšie navrhovaných spôsobov použitia dronov. Ak sú však títo ľudia pochovaní pod troskami, nebudú viditeľní zo vzduchu. A práve tu prichádza na rad technológia s názvom LUCY, pretože by mohla umožniť dronom nájsť preživších podľa zvuku.

Technológia LUCY, ktorú vyvinuli vedci z nemeckého Fraunhoferovho inštitútu pre komunikáciu, spracovanie informácií a ergonómiu, je rad lacných mikrofónov MEMS (mikro-elektromechanický systém), ktoré možno namontovať na podvozok existujúcich viacrotorových dronov. Názov je pritom skratkou pre „Listening system Using a Crow’s nest arraY“ (systém počúvania s použitím poľa vranieho hniezda).

„Najvyšší vyhliadkový bod na lodiach, ktorý vám umožňuje vidieť na všetky strany, je známy ako vranie hniezdo. To isté platí pre LUCY. Náš systém počuje vo všetkých smeroch prakticky bez obmedzení,“ povedala Macarena Varela, ktorá vedie výskum spolu s Dr. Marcom Oispuuom.

V súčasnej verzii systému je 48 robustných mikrofónov usporiadaných v špeciálnej geometrickej konfigurácii, ktorá optimalizuje schopnosť nastavenia presne určiť smer, z ktorého vychádza konkrétny zvuk. Mikrofóny dokážu zachytiť aj frekvencie, ktoré ľudské ucho nepočuje.

Súčasná verzia systému LUCY obsahuje 48 MEMS mikrofónov.

Algoritmy založené na umelej inteligencii, ktoré bežia na jednotke na spracovanie signálu, však blokujú rušivé zvuky, ako je vietor, záchranné vybavenie a vlastné rotory dronu. Zároveň tieto algoritmy hľadajú zvuky ako krik, búchanie alebo tlieskanie, ktoré by mohli uväznení preživší použiť, aby na seba upozornili.

Keď sú takéto zvuky zistené a ich geografický zdroj je stanovený, systém môže odovzdať súradnice pozemným posádkam, ktoré by vykonali záchranu. V skutočnosti by systém LUCY mohli tieto posádky používať na zemi aj bez dronu.

Tím teraz pracuje na vylepšenej verzii systému, ktorý bude využívať až 256 mikrofónov.