Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Prvé mini PC s polovodičovým aktívnym chladiacim systémom

Prvé mini PC s polovodičovým aktívnym chladiacim systémom
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
27. 10. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Koncom roka 2022 spoločnosť Frore Systems odhalila dva polovodičové aktívne chladiace čipy pre počítače s názvom AirJet Pro a AirJet Mini. Teraz čínska nadnárodná spoločnosť Zotac oznámila uvedenie prvého mini počítača (mini PC), ktorý je založený na technológii AirJet.

Technológia AirJet je opísaná ako samostatný aktívny chladič s membránami vo vnútri, ktoré vibrujú na ultrazvukovej frekvencii a vytvárajú „silný prúd vzduchu“, ktorý sa tlačí cez vetracie otvory v hornej časti jednotky. Tieto „vysokorýchlostné pulzujúce trysky“ odvádzajú teplo z procesora a vytláčajú ho von cez integrovaný výtok.

Mini počítač s polovodičovým aktívnym chladiacim systémom Zotac Zbox PI430AJ.

Na veľtrhu Computex 2023 v máji bol nový mini-PC Zbox od spoločnosti Zotac ohlásený ako prvý príjemca chladiacej technológie AirJet v tvare dvoch takmer tichých jednotiek AirJet Mini. Teraz sa model Zbox PI430AJ začína dostávať do „vybraných regiónov“. Spoločnosť Zotac počíta s tým, že aktívne chladiace moduly bude počuť len vtedy, ak používateľ priloží ucho k šasi Zboxu.

Mini počítač s polovodičovým aktívnym chladiacim systémom Zotac Zbox PI430AJ.

Procesorom pre toto „prvé mini PC na svete s polovodičovým aktívnym chladením“ je osemjadrový čip Intel Core i3-N300, ktorý dokáže fungovať na taktovacej frekvencii až 3,8 GHz. Je vybavený integrovanou UHD grafikou a je podporovaný 8 GB LPDDR5 operačnej pamäte RAM. Verzia s operačným systémom Windows prichádza s 512 GB úložiskom typu SSD, zatiaľ čo používatelia, ktorí sa rozhodnú pre verziu bez OS, si budú musieť nainštalovať vlastné úložisko.

Mini počítač s polovodičovým aktívnym chladiacim systémom Zotac Zbox PI430AJ.

Mini počítač s polovodičovým aktívnym chladiacim systémom Zotac Zbox PI430AJ má rozmery 114,8 x 76 x 23,8 mm. Do výbavy dostal dva porty USB 3.2 Type-A plus jeden USB-C, HDMI a DisplayPort, Ethernet LAN a kombinovaný konektor pre slúchadlá / mikrofón. Nechýbajú ani bezdrôtové technológie Bluetooth 5.2 a Wi-Fi 6.