Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Thunderbolt 5 má až 3-násobnú šírku pásma ako jeho predchodca

Thunderbolt 5 má až 3-násobnú šírku pásma ako jeho predchodca
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
19. 9. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Intel oznámila najnovšiu generáciu pripojenia novej generácie s rozhraním Thunderbolt 5. Toto riešenie s jedným káblom je pritom navrhnuté tak, aby poskytovalo až trikrát väčšiu prenosovú šírku pásma ako jeho predchodca a prinášalo tak výhody aj tým najnáročnejším používateľom PC.

„Thunderbolt 5 poskytne špičkový výkon a možnosti na pripojenie počítačov k monitorom, dokovacím staniciam, úložiskám a ďalším zariadeniam,“ povedal Jason Ziller, generálny riaditeľ divízie Client Connectivity v spoločnosti Intel. „Spoločnosť Intel je nadšená, že môže pokračovať v našej tradícii lídra v oblasti riešení káblového pripojenia. Thunderbolt je v súčasnosti hlavným portom pre pripojenie mobilných počítačov a poskytovanie novej generácie výkonu s Thunderboltom 5 prinesie ešte viac možností pre najnáročnejších používateľov“.

Tvorcovia obsahu, hráči a profesionáli potrebujú veľkú šírku prenosového pásma na zabezpečenie zobrazenia vo vysokom rozlíšení a vizualizácie s nízkou latenciou pri práci s čoraz väčšími video a dátovými súbormi. Technológia Thunderbolt 5 sa vylepšuje oproti Thunderbolt 4 v niekoľkých veciach. Poskytuje až 80 gigabitov za sekundu (Gb/s) obojsmernej šírky prenosového pásma, pričom režim Bandwidth Boost, ktorý vyžaduje displej s vysokou šírkou pásma, ju zvyšuje až na 120 Gb/s, čo je trojnásobok šírky pásma oproti súčasnej technológii Thunderbolt 4.

Rozhranie Thunderbolt 5 bolo navrhnuté tak, aby výrazne zvýšilo rýchlosť pripojenia a šírku prenosového pásma.

Na rýchlejšie ukladanie dát a externé zobrazovanie má Thunderbolt 5 dvojnásobnú dátovú priepustnosť PCI Express a dvojnásobnú šírku prenosového pásma v porovnaní so sieťovým rozhraním Thunderbolt Networking na vysokorýchlostné pripojenie PC-to-PC. Keďže je rozhranie Thunderbolt 5 vytvorené podľa priemyselných štandardov, vrátane USB4 V2, DisplayPort 2.1 a PCI Express Gen 4, je plne kompatibilné s predchádzajúcimi verziami. Rozhranie Thunderbolt 5 je pritom schopné dosiahnuť toto zvýšenie výkonu vďaka využitiu novej signalizačnej technológie s názvom PAM-3.

Vo videu, ktoré vytvorila spoločnosť Intel, a ktoré si môžete pozrieť TU, je Thunderbolt 5 demonštrované na prvom prototype notebooku so zabudovaným rozhraním Thunderbolt 5 pripojenom k dokovacej stanici Thunderbolt.