Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Modulárny a opraviteľný notebook Framework 16 stavil na AMD

Modulárny a opraviteľný notebook Framework 16 stavil na AMD
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
25. 7. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

16-palcová verzia prispôsobiteľného, opraviteľného a ľahko aktualizovateľného notebooku Framework je už k dispozícii na predbežnú objednávku, pričom je vybavený procesorom Ryzen a grafikou Radeon od spoločnosti AMD.

Príbeh Frameworku sa začal 13,5-palcovým notebookom, ktorý bol navrhnutý tak, aby odolal trendu výroby hardvéru, kedy môže byť pre spotrebiteľov extrémne ťažké opraviť, upgradovať alebo prispôsobiť si svoj notebook. V nasledujúcom roku sa do zostavy pridal Chromebook a najnovšie sa spoločnosť zameriava na náročnejších používateľov, ako sú hráči, tvorcovia obsahu a inžinieri s notebookom 16, ktorý bol ohlásený v marci tohto roku.

Keďže sa teraz spustila predbežná objednávka, k dispozícii sú podrobnejšie informácie o tom, čo je vlastne v ponuke. Mobilná pracovná stanica Framework Laptop 16 je ponúkaná v edíciách pre domácich majstrov aj vo vopred zostavených edíciách a je postavená na odolnom, ale ľahkom šasi z horčíkovej zliatiny s hliníkovými krytmi. Horný kryt je vyrobený zo 75 % postindustriálne recyklovaného hliníka, spodný kryt z 90 % postindustriálne recyklovaného horčíka / hliníkovej zliatiny a notebook využíva až 35 % recyklovaných plastov.

Modulárny a opraviteľný notebook Framework Laptop 16.

Framework ponúka možnosti procesorov Ryzen 7840 HS alebo 7940 HS, ktoré boli optimalizované pre hranie hier a tvorbu obsahu, a navyše s „prehnanou“ príchuťou Ryzen 9 7940HS so zvýšeným výkonom až 5,2 GHz. Aby sa výkonná jednotka od AMD nerozpálila, spoločnosť spolupracovala so spoločnosťou Cooler Master na tepelných zariadeniach na doske, ktoré sú vybavené duálnymi 75 mm ventilátormi, tromi tepelnými rúrkami a tepelným rozhraním z tekutého kovu, ktoré „umožňuje nepretržité zaťaženie procesora 45 W a zároveň udržiava prenosný počítač chladný a tichý“.

Modulárny notebook môže byť dodávaný s integrovanou grafikou Radeon 780M s 12 jadrami RDNA 3, ale je tu aj možnosť získať oveľa väčší výkon vďaka voliteľnému samostatnému GPU Radeon RX 7700S s 32 výpočtovými jednotkami až do 2,2 GHz. Zvolený grafický modul má vlastný vyhradený chladič a výkonné ventilátory a využíva nový systém Expansion Bay pre jednoduchú inštaláciu.

Modulárny a opraviteľný notebook Framework Laptop 16.

Až 4 TB primárneho úložiska typu NVMe je možné získať s vlastnými zostavami, plus až 2 TB sekundárneho úložiska, zatiaľ čo možnosti DDR5-5600 RAM sa pohybujú od 8 GB do 64 GB. Vopred zostavené možnosti sú dodávané s 512 GB alebo 1 TB primárneho úložiska, spolu so 16 alebo 32 GB RAM. A sekundárna zásuvka je prázdna, takže si ľudia môžu nainštalovať svoje vlastné moduly.

Framework Laptop 16 je vybavený vlastným 16-palcovým antireflexným displejom s rozlíšením 2 560 x 1 600 pixelov, ktorý podporuje variabilné obnovovacie frekvencie až do 165 Hz, AMD FreeSync a 100 % farebnej škály DCI-P3. K dispozícii je jas 500 nitov, kontrastný pomer je uvádzaný na 1 500 : 1 a na hornom ráme je webová kamera s rozlíšením 1080p s duálnymi mikrofónmi, vrátane hardvérových prepínačov ochrany osobných údajov.

Na každej strane notebooku sú k dispozícii tri sloty pre rozširujúce karty na výber vlastného portu, vrátane podpory pre USB 4, USB-C s napájaním a DisplayPort.

Modulárny a opraviteľný notebook Framework Laptop 16.

Používatelia si môžu vybrať vycentrovanie klávesnice, ktorá ponúka 1,5 mm zdvih kláves a podsvietenie RGB na kláves, alebo ju posunúť na jednu stranu, aby sa do nej zmestila numerická klávesnica, a potom pomocou medzikusov podľa toho premiestniť trackpad. K dispozícii je aj programovateľný LED Matrix modul, ako aj RGB Macropad.

Bezdrôtové pripojenie má podobu Bluetooth 5.2 a Wi-Fi 6E. 85-Wh batéria sľubuje celodennú prácu a v prípade potreby ju môže používateľ samozrejme vymeniť. Zvuk sa prenáša prostredníctvom zvukového systému so štyrmi reproduktormi poháňaného inteligentným zosilňovačom. A je tu aj čítačka odtlačkov prstov kompatibilná s operačným systémom Windows / Linux.

Modulárny a opraviteľný notebook Framework Laptop 16 je dostupný v troch vopred zostavených konfiguráciách s operačným systémom Windows 11, ktorých cena sa začína od 1 699 USD, a v dvoch edíciách pre domácich majstrov s cenou od 1 399 USD. Vstupné moduly, rozširujúce karty a rozširujúce zásuvkové moduly sa dajú vybrať pri nákupe. Očakáva sa, že prvá várka sa začne dodávať v 4. štvrťroku. Ľudia, ktorí do svojich predbežných objednávok zahrnú grafický modul postavený na vhodnom GPU Radeon, dostanú na obmedzený čas bezplatný kód na stiahnutie hry Starfield Premium Edition.

Modulárny a opraviteľný notebook Framework Laptop 16.