Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Technológia nosenia na tvári prinesie čuchové vnímanie do sveta VR

Technológia nosenia na tvári prinesie čuchové vnímanie do sveta VR
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
12. 6. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hoci prebiehajú viaceré pokusy o vytvorenie simulácie vnímania pachov v prostredí virtuálnej reality (VR), mnohé z nich zahŕňali pomerne ťažkopádne nositeľné zariadenia. Čínski vedci vyvinuli oveľa jednoduchší systém, ktorý sa aplikuje na pokožku pod nosom používateľa.

Základná verzia experimentálnej zostavy obsahuje dve malé zariadenia známe ako generátory pachov (GP). Oba sú umiestnené na jednom kuse ľahkého pružného podkladového materiálu, ktorý je dočasne prilepený na pokožku nad hornou perou používateľa.

Každý GP obsahuje parafínový vosk s rôznou vôňou, spolu s tepelným aktuátorom. Po bezdrôtovej aktivácii sprievodným systémom VR aktuátor v jednom alebo oboch GP zahreje vosk a spôsobí jeho veľmi mierne roztápanie, čím sa uvoľní jeho vôňa. Keď sa aktuátor vypne, vosk sa ochladí a vráti sa do pevného stavu, v ktorom produkuje len malú alebo žiadnu vôňu.

Relatívne jednoduchá verzia systému s dvoma generátormi pachov (vľavo), spolu so zložitejšou tvárovou maskou s 9 generátormi pachov (vpravo).

V zložitejšej verzii systému je do pružnej tvárovej masky zabudovaných celkovo deväť GP, každý s inou vôňou. Tie možno aktivovať v stovkách rôznych kombinácií a pomerov, čím sa vytvára široká škála vôní.

Vedci doteraz vytvorili približne 30 rôznych vôní, vrátane rozmarínu, ananásu, čerstvo upečených palaciniek a smradľavého ovocia durian. V laboratórnych testoch 11 dobrovoľníkov presne rozpoznalo vône vytvorené systémom s priemernou úspešnosťou až 93 %.

Avatar na obrazovke cíti vôňu ruže, zatiaľ čo dva generátory pachov vytvárajú vôňu pod nosom používateľa.

„Nové čuchové systémy poskytujú používateľom novú alternatívnu možnosť realizácie zobrazenia čuchu vo virtuálnom prostredí,“ povedal Dr. Yu Xinge z Mestskej univerzity v Hongkongu. „Rýchla rýchlosť odozvy pri uvoľňovaní pachov, vysoká hustota integrácie generátora pachov a dve nositeľné konštrukcie zabezpečujú veľký potenciál pre čuchové rozhrania v rôznych aplikáciách, od zábavy a vzdelávania až po zdravotníctvo a rozhrania človek-stroj“.

Článok o výskume bol nedávno uverejnený v magazíne Nature Communications.