Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Apple odhaľuje lepší, výkonnejší a rýchlejší Mac Pro a Mac Studio

Apple odhaľuje lepší, výkonnejší a rýchlejší Mac Pro a Mac Studio
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
7. 6. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Apple na svojej celosvetovej vývojárskej konferencii oznámila podľa jej slov najvýkonnejšie počítače Mac, aké kedy boli vyrobené. Jedným z nich je vynovený Mac Pro a druhým najnovší Mac Studio.

Najnovší počítač Mac Pro s novým čipom Apple M2 Ultra, a s najvýkonnejším 24-jadrovým procesorom Apple spolu s až 76-jadrovým grafickým procesorom, je údajne až trikrát rýchlejší ako predchádzajúca generácia modelu s procesorom Intel. Začína tiež s dvakrát väčšou pamäťou, ktorú možno rozšíriť až na 192 GB s jednotnou šírkou pásma 800 GB/s.

Mac Pro pre rok 2023 je navyše vybavený siedmimi rozširujúcimi slotmi PCle, pričom šesť otvorených rozširujúcich slotov podporuje generáciu 4, ktorá je údajne dvakrát rýchlejšia ako predtým, takže používatelia si môžu počítač prispôsobiť pomocou základných kariet.

Počítač Apple Mac Pro pre rok 2023.

Konektivitu tvorí osem zabudovaných portov Thunderbolt 4, z toho šesť na zadnej strane a dva na hornej strane, čo je dvakrát viac ako predtým, ďalej sú tu tri porty USB-A, dva porty HDMI s vyššou šírkou pásma, ktoré podporujú rozlíšenie až 8K a snímkovú frekvenciu až 240 Hz, dva porty 10Gb Ethernetu a konektor na pripojenie slúchadiel, ktorý umožňuje používať vysokoimpedančné slúchadlá. Nechýba ani podpora až šiestich displejov Pro Display XDR, ako aj bezdrôtové pripojenie prostredníctvom Wi-Fi 6E a Bluetooth 5.3.

Nový Mac Pro sa dá už teraz objednať v prevedení tower aj rack, pričom ceny sa začínajú od 6 999 USD, respektíve 7 499 USD. Do obchodov dorazí 13. júna.

Počítač Apple Mac Studio s čipmi M2 Max alebo M2 Ultra.

Nový počítač Mac Studio prichádza vo verziách M2 Max a M2 Ultra, čo odkazuje na čipy, ktoré ich poháňajú. Model M2 Max je vybavený 12-jadrovým CPU, až 38-jadrovým GPU a až 96 GB unifikovanej pamäte s priepustnosťou 400 GB/s. Údajne je o 50 % rýchlejší ako Mac Studio4 predchádzajúcej generácie a 4-krát rýchlejší ako najvýkonnejší 27-palcový iMac s procesorom Intel.

Model M2 Ultra má 24-jadrový CPU, až 76-jadrový GPU a až 192 GB pamäte so šírkou pásma zjednotenej pamäte 800 GB/s. Vďaka tejto kombinácii je údajne až trikrát rýchlejší ako Mac Studio predchádzajúcej generácie s M1 Ultra2 a až šesťkrát rýchlejší ako najvýkonnejší 27-palcový iMac s procesorom Intel.

Počítač Apple Mac Studio s čipmi M2 Max alebo M2 Ultra.

V oboch modeloch nového Mac Studia tvoria konektivitu štyri porty Thunderbolt 4, 10Gb ethernetový port, rozšírený port HDMI, dva porty USB-A, dva porty USB-C a slot na pamäťovú kartu SD. Integrované sú aj bezdrôtové technológie Wi-Fi 6E a Bluetooth 5.3.

Cena počítača Apple Mac Studio sa začína od 1 999 USD. V predajniach sa objaví od 13. júna.