Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rýchly Svet technológií - 283

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
22. 2. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V Rýchlom Svete technológií s nami preletíte prehľadom zaujímavých informácií o najnovšom technologickom vývoji a výskume.

Zrak možno nepochybne považovať, spolu so sluchom, za najdôležitejší telesný zmysel. Len slabozrakí a nevidiaci vedia o tom svoje. Často nie je plnohodnotným pomocníkom ani biela palička, skôr vodiaci pes. No nie každý môže jeho služby využívať. Vývojári sa preto rozhodli tejto skupine ľudí pomôcť cez technológie. A výsledok? Znie to síce divne, ale prichádza v podobe okuliarov.

Na veľtrh CES 2024 sa dostali aj inovatívne okuliare .lumen, ktoré zrakovo znevýhodneným osobám prinášajú modernú digitálnu alternatívu k tradičným bielym paliciam alebo vodiacim psom. V skutočnosti ide skôr o náhlavnú súpravu, ktorá sa nosí na čele a pripúta sa okolo hlavy, odkiaľ skenuje okolité prostredie pomocou technológie LiDAR, ako aj prostredníctvom piatich kamier. Algoritmy umelej inteligencie pritom skenujú okolité prostredie až 100-krát za sekundu a prenášajú informácie nositeľovi v podobe systému spätnej väzby, aby mu pomohol intuitívnejšie sa pohybovať v priestore. Systém k tomu využíva nielen haptickú spätnú väzbu, vo forme kinestetických a dotykových podnetov, ale tiež aj sluchovú spätnú väzbu vo forme zvukových pokynov. Nevidomý nositeľ tak môže napríklad požiadať okuliare, aby ho zaviedli na konkrétny bod záujmu alebo ho priviedli domov.

Silikónové puzdro s názvom Clicks nie je len také obyčajné ochranné puzdro pre iPhone. Používateľom totiž navyše poskytne miniatúrnu fyzickú klávesnicu na štýl telefónu Blackberry. Zariadenie sa pripája do Lightning alebo USB-C portu smartfónu, v závislosti od modelu iPhonu. Je tak priamo napájané z batérie telefónu a nevyžaduje si pripojenie Bluetooth. Okrem poskytnutia uspokojivého hmatového zážitku pri písaní, uvoľní fyzická klávesnica v puzdre priestor na displeji, ktorý by inak zaberala virtuálna klávesnica. Používateľ má navyše k dispozícii nové skratky, napríklad na prechod na domovskú obrazovku, či na spustenie vyhľadávania alebo na rolovanie webových stránok. Zariadenie je tiež vybavené podsvietením klávesnice, pre použitie v tmavom prostredí a navyše by sa malo dať ľahko vypnúť, keď už klávesnica nie je potrebná.

Dcérska spoločnosť Hyundaiu, firma Supernal, uviedla na výstave CES 2024 druhú generáciu konceptu svojho lietajúceho taxíka S-A2, s vertikálnym vzletom a pristátím. Tento nový, päťmiestny stroj, s elektrickým pohonom sa dočkal zjednodušenia architektúry leteckej konštrukcie oproti pôvodnému modelu, pričom používa osem naklápacích rotorov, ktoré sú zavesená na štyroch podstavcoch na krídlach. Z predného radu sa stávajú ťahacie vrtule a zo zadného radu zasa tlačné. Maximálna rýchlosť letu je udávaná na približne 200 km / h. Stroj je navrhnutý na krátke prelety cez mesto a jeho dolet je udávaný na 64 kilometrov na jedno nabitie batérie. Hluk pri vertikálnom vzlete by mal byť okolo 65 dB, čo je približne na úrovni zvuku umývačky riadu. Prepracovaná kabína poskytne štyrom cestujúcim veľké horné a dolné okná na výhľad, zatiaľ čo pilot bude môcť vidieť pomerne veľký kus pristávacej plochy.

Juhokórejský výrobca LG prekvapil návštevníkov veľtrhu CES 2024 v americkom Las Vegas svojim inovatívnym 77-palcovým priehľadným OLED televízorom s rozlíšením 4K. Televízor s názvom Signature OLED T sa tak môže stať neštandardným štýlovým prvkom v interiéri. A to aj vďaka prispôsobiteľnému dizajnu, v ktorom je transparentný obrazový panel skombinovaný s policami v kovovom ráme, aby pripomínal nábytok. Technológia zvýšenia kontrastu selektívne zobrazuje podstatné prvky, čím zvyšuje transparentnosť a 3D efekt. V prípade pozerania obsahu, ako sú filmy, využíva televízor technológiu tieňovania za panelom. Tým sa vytvára dvojitý zážitok zo sledovania, ktorý v prípade potreby prechádza až do čiernej obrazovky.