Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Švajčiarsky dron vykoná nebezpečné ponory namiesto potápačov

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
8. 6. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hľadanie ľudských tiel alebo iných ponorených predmetov môže byť pre potápačov nebezpečné v dôsledku faktorov, ako sú silné prúdy, hlboké vody a nízka viditeľnosť. Zastúpiť by ich však mohol podvodný dron Tethys One, ktorý je navrhnutý tak, aby túto prácu vykonával sám.

Zariadenie, ktoré slúži ako AUV (autonómne podvodné vozidlo) aj ROV (diaľkovo ovládané vozidlo), vyrába Tethys Robotics, spinoff spoločnosť z ETH Zürich. Startup spoločnosť má svoj názov podľa postavy Tethys z gréckej mytológie, ktorá bola manželkou boha Oceanusa a matkou riečnych bohov.

Na prepojenej riadiacej jednotke začnú používatelia podovodného dronu Tethys One naprogramovaním úseku rieky, jazera alebo oceánu. Potom vložia dron do vody a nechajú ho, aby v danej oblasti autonómne hľadal predmety daného typu. A hoci má dron kameru, využíva aj akustické senzory a algoritmy založené na umelej inteligencii na „videnie“ cez kalnú vodu, rovnako ako ponorky používajú sonar.

Autonómny podvodný dron Tethys One.

Ako náhle je cieľ lokalizovaný, operátor je upozornený, aby mohol manuálne ovládať dron. Vedie ho prostredníctva videa v reálnom čase z kamery vybavenej reflektorom. Záznam sa prenáša po kábli z optických vlákien, pretože rádiové signály sa cez vodu nešíria príliš dobre.

Ak predmet neváži viac ako 40 kilogramov, možno ho pomocou robotických ramien chytiť a vyniesť na povrch. Ak by bol predmet ťažší, jeho umiestnenie môže byť stále označené na nájdenie pre potápačov, ktorí nebudú musieť prejsť dlhým a riskantným procesom hľadania.

Autonómny podvodný dron Tethys One.

Pokiaľ ide o základné špecifikácie, podvodný dron Tethys One váži 30 kilogramov, pohybuje sa maximálnou rýchlosťou 2 metre za sekundu, má maximálnu hĺbku ponoru 300 metrov a dosah kábla z optických vlákien môže byť až 10 kilometrov. Jedno nabitie jeho lítiovej batérie vymeniteľnej za chodu by malo vydržať štyri hodiny používania.

Podľa ETH Zürich už podvodný dron použilo pri pátracích a záchranných operáciách pod vodou niekoľko miestnych úradov. Tethys One by mal byť komerčne dostupný v štvrtom štvrťroku tohto roka.