Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Ako jednoducho ovládať iPhone – užitočné rady pre začiatočníkov

Ako jednoducho ovládať iPhone – užitočné rady pre začiatočníkov
Autor:
Ľubo Straka
Zverejnené:
28. 2. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Nie každý vníma prechod z Androidu na iPhone ako jednoduchý a môže sa stať, že nová funkcionalita používateľa dokáže zaskočiť. No pravdou je, že na nový operačný systém si človek zvykne pomerne rýchlo a po krátkom čase sa mu bude zdať, že nič iné ako iPhone nikdy nepoužíval. Pri väčšine aplikácii je ovládanie úplne intuitívne. Aj preto sa po zoznámení s iOS-om môžeme pustiť do objavovania iných, skrytejších vymožeností jablkového fenoménu.

Vyhľadávanie fotografií podľa kľúčových slov

Mnohí používatelia začnú mať časom vo svojej fotogalérii doslova chaos. Fotky stále pribúdajú a ich triedenie väčšinu populácie nebaví. Aplikácia fotografie však využíva automatické rozpoznávanie objektov, ľudí alebo scén na vašich fotografiách, čo vám umožňuje jednoduchšie nájdenie hľadanej fotografie.

iPhone-rady-a-tipy-triky

Pri zadaní kľúčového slova (prípadne viacerých) vám zobrazí napríklad všetky fotografie z pláže alebo len zábery, na ktorých sa nachádzate s partiou priateľov. Pokojne stačí, keď výraz začnete do vyhľadávania písať a možné kľúčové slová vám automaticky vygeneruje. Pokiaľ máte svoj telefón v slovenskom jazyku, s anglickými slovami sa vôbec trápiť nemusíte. 

V prípade zadávania viacerých kľúčových slov začnite zadaním prvého hľadaného výrazu, vyberte ho z rozbalených ponúknutých návrhov, ktoré sa vám zobrazia a jednoducho k nemu napíšte ďalšie. Vo vyhľadávacom poli by sa vám tak mali zobraziť obe kľúčové slová a tiež všetky relevantné výsledky vyhľadávania. Je to naozaj jednoduché a efektívne.

Potiahnutie prstom pre odstránenie čísla v aplikácii kalkulačka

Pokiaľ ste jeden z tých ľudí, ktorí si do kalkulačky, len tak pre istotu, potrebujú zadať aj jednoduchšie príklady, povedzme „5+5“, zrejme ju používate dosť často. A zrejme aj viete, aké dokáže byť frustrujúce, keď pri dlhších príkladoch omylom zavadíte prstom na nesprávnu klávesu, čo zdevastuje celý váš výsledok. Ak teda chcete odstrániť len poslednú napísanú číslicu, nemusíte robiť nič svetoborné.

iPhone-rady-a-tipy-triky

Jednoducho stačí prejsť prstom sprava doľava nad časťou s výsledkami. Najlepšie na tom je, že tak môžete urobiť dokonca viackrát a vrátiť tak späť viac posledných akcií. Možno si poviete, že je to totálna banalita, no verte tomu, že vám ušetrí to kopu nervov. Dokonca pritom nebudete musieť skúšať ani odolnosť vášho krytu na iPhone, keď sa v záchvate nervov rozhodnete svoj mobil hodiť o zem.

Dvojité stlačenie tlačidla “domov” pre zobrazenie otvorených aplikácií

V telefóne s operačným systémom Android si mnohí zvykli na jednoduché zobrazenie spustených aplikácií, cez tlačidlo na to určené. Tento krok pritom môže iPhonových začiatočníkov poriadne potrápiť. Niektorí dokonca bezhlavo skúšajú postláčať všemožné kombinácie všetkých dostupných tlačidiel. No a riešenie cez Google začnú hľadať až po tom, čo ich prepadne pocit toho, že sú totálny technologický analfabet.

iPhone-rady-a-tipy-triky

Všetko je pritom mimoriadne jednoduché. Na otvorenie zoznamu spustených aplikácií stačí úplne jednoducho stlačiť dvakrát tlačidlo “domov”. Malá, no veľmi efektívna rada pre každého nového používateľa.  

iOS má naozaj mnoho funkcionalít, ktoré dokážu používatelia využiť. Rozhodne je preto na mieste si niektoré z nich osvojiť.