Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rabbit R1 chce byť lepším inteligentným asistentom ako je váš smartfón

Rabbit R1 chce byť lepším inteligentným asistentom ako je váš smartfón
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
10. 1. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Smartfóny sú skvelé v mnohých veciach, ako je fotenie, zabávajú nás krátkymi videami a fungujú ako naši osobní plánovači. No podľa startup spoločnosti Rabbit to môže byť v skutočnosti problematické. Myslí si, že nespočetné množstvo aplikácií a funkcií dostupných na našich telefónoch stratilo svoju jednoduchosť a chce to zmeniť pomocou nového mobilného zariadenia s názvom R1.

Rabbit R1, ktoré debutuje na veľtrhu CES 2024, je mobilné zariadenie navrhnuté tak, aby odpovedalo na požiadavky a riešilo úlohy namiesto spúšťania aplikácií v smartfóne. Na zariadení R1 nie sú žiadne skutočné aplikácie. Namiesto toho používateľ stlačí fyzické tlačidlo push-to-talk, aby si spustil skladbu z hudobného zoznamu alebo si rezervoval taxík, ako keby hovoril do vysielačky.

Softvér zariadenia je poháňaný veľkým akčným modelom alebo algoritmom umelej inteligencie, ktorý sa môže učiť z toho, ako ľudia používajú aplikácie a rozhrania, aby mohol tieto procesy replikovať a automatizovať. Spoločnosť Rabbit to prirovnáva k tomu, že by ste radšej odovzdali telefón priateľovi, aby objednal jedlo, než aby ste to urobili sami.

Mobilné zariadenie Rabbit R1.

Nechýbajú virtuálni asistenti schopní robiť takmer presne to, čo tvrdí spoločnosť Rabbit. Tá vidí potrebu účelového zariadenia na vykonávanie vecí, ktoré bude oddelené od vášho telefónu, a preto bude menej rušivé. Tvrdí, že to, že váš telefón dokáže to isté, neznamená, že je to vynikajúci zážitok.

Tento argument bude vyžadovať veľa presvedčivosti, najmä ak vezmeme do úvahy, ako sme sa prilepili k našim smartfónom. Jasný oranžový odtieň, relatívne malá obrazovka a rolovacie koliesko dodávajú R1-tke nostalgický a takmer retro vzhľad. Zariadenie R1 fyzicky zdieľa niektoré podobnosti so smartfónmi, ako je dotykový displej a fotoaparát, ale tieto časti sa používajú rôznymi spôsobmi.

Mobilné zariadenie Rabbit R1.

Napríklad R1-tka nemá tradičný operačný systém pre telefóny, ale namiesto toho používa 2,88-palcovú obrazovku na zobrazenie kariet v reakcii na vaše požiadavky. Fotoaparát nie je v skutočnosti určený na dokumentovanie vašich dní, ale je určený skôr na to, aby pomohol s vizuálnymi otázkami, ako je napríklad snímanie toho, čo máte v chladničke, aby ste si nechali vygenerovať nápady na recepty.

So zariadením R1 sa tiež dá telefonovať, pretože obsahuje slot na SIM kartu, spolu s Wi-Fi a mobilným pripojením. Beží na 2,3 GHz procesore MediaTek Helios P35 a má 128 GB úložného priestoru a 4 GB operačnej pamäte RAM.

Mobilné zariadenie Rabbit R1.

R1 nemá aplikácie v tradičnom slova zmysle, ale pripája sa k službám na vykonávanie požiadaviek. Prehrávanie zoznamu skladieb na Spotify alebo volanie Uberu vyžaduje, aby ste tieto aplikácie prepojili s vaším účtom Rabbit prostredníctvom online portálu. Spoločnosť Rabbit tvrdí, že neukladá žiadne prihlasovacie údaje a že metódy overovania prebiehajú v systéme aplikácie.

S R1 si spoločnosť Rabbit berie ambiciózny cieľ tým, že sa snaží nájsť miesto pre nové mobilné zariadenie v našich životoch vo svete, ktorý je už preplnený obrazovkami a senzormi. Je však zaujímavé vidieť nový hardvér vyvinutý v reakcii na zvýšený záujem o umelú inteligenciu, ktorá sa dostala do popredia za posledný rok. Zariadenie Rabbit R1 sa bude dodávať koncom marca za cenu 199 dolárov (približne 182 euro).