Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

easyJet pracuje na návrhoch pre zostrojenie hybridných lietadiel

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
1. 4. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Na kozmické lode, ktoré nás budú voziť do vesmíru si ešte chvíľu počkáme, zatiaľ nám musia stačiť lietadlá. No aj v tomto smere pribúda množstvo inovácií. Tak napríklad sa uvažuje nad tým, čo nahradí palivo, ktoré používa lietadlo pri vzlete. A jeden nápad by tu bol.

Výskum nových technológií je neoddeliteľnou súčasťou rozvoja každého odvetvia priemyslu. Aj preto sa letecká spoločnosť easyJet rozhodla usporiadať súťaž, do ktorej sa zapojili študenti z anglickej Univerzity Cranfield. Tí mali za úlohu predostrieť nápady, kam by sa s ohľadom na životné prostredie mohli v budúcnosti posunúť letecké technológie.

„Dostali sme spätnú väzbu z univerzity a v podstate sme vyselektovali témy, na ktoré by sme sa mali zamerať ďalších 15 až 20 rokov. Prehodnotením týchto nápadov sme došli k záveru, že sme schopní využiť vodíkové batérie pre pohon našich lietadiel po zemi, namiesto používania dieselových motorov a iných pohonných jednotiek,“ hovorí pán Ian Davies, easyJet.

Koncepcia hybridného lietadla s vodíkovými palivovými článkami, ktoré sú umiestnené v jeho nákladnom priestore, predstavuje inovatívny systém s nulovými emisiami. Energia zachytená brzdením pri pristátí by mala slúžiť na nabíjanie ľahkých batérií. Elektromotory môžu potom túto energiu použiť napríklad pri rolovaní po dráhe, pri vzlete. Okrem zníženia tvorby škodlivých emisií a spotreby paliva, prispejú vodíkové batériové články aj k tichému chodu počas rolovania.

„Hľadáme spôsob ako vytvoriť praktické fungujúce jednotky, aby sme mohli demonštrovať technológiu v praxi. V podstate by nám mal stačiť výkon okolo 150 kilowattov,“ konštatuje pán Ian Davies, easyJet.

Podobný výkon majú už dnes napríklad elektrické autobusy, takže by nemal byť problém túto technológiu zvládnuť. Prvé skúšobné testy technológie má easyJet naplánované už počas tohto roka a ak pôjde všetko podľa plánov, už v blízkej budúcnosti sa môžeme nechať odviezť práve v hybridnom lietadle.