Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nová robotická kosačka s inteligentným systémom LiDAR SLAM

Nová robotická kosačka s inteligentným systémom LiDAR SLAM
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
12. 9. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Aj keď sú robotické kosačky v dnešnej dobe už dosť šikovné, mnohé z nich stále vyžadujú, aby používatelia natiahli obvodové káble na vymedzenie priestoru a vyčistili trávnik od akýchkoľvek väčších prekážok. To však rozhodne nie je prípad novej robotickej kosačky Neomow X, pretože využíva pokročilú technológiu LiDAR SLAM.

V prvom rade, čo to vlastne je LiDAR SLAM? Technológia LiDAR (Light Detection and Ranging) meria vzdialenosti k povrchom tak, že na ne vyšle laser a potom meria čas, za ktorý sa svetlo odrazí späť. Technológia SLAM (Simultaneous Localization And Mapping), ktorá sa najčastejšie používa v autonómnych vozidlách, využíva údaje z LiDARu na vytvorenie trojrozmernej mapy oblasti a určuje polohu vozidla na tejto mape.

Robotická kosačka Neomow X, ktorú vyrába hongkonská spoločnosť Hookii, na začiatku využije 360-stupňový systém LiDAR SLAM na vytvorenie 3D mapy trávnika / trávnikov používateľa. Kosačka to robí tak, že ju táto osoba vedie po obvode trávnika pomocou diaľkového ovládania prostredníctvom sprievodnej mobilnej aplikácie pre operačné systémy iOS alebo Android. Po vytvorení tejto mapy môže kosačka Neomow následne sama prechádzať trávnikom tam a späť počas samotného kosenia.

Robotická kosačka Neomow X s inteligentným systémom LiDAR SLAM.

Jej senzory pritom dokážu rozpoznať prekážky, ako sú domáce zvieratá alebo iné zvieratá, bez ohľadu na svetelné podmienky, aby ich mohla automaticky obísť. Tlakovo citlivý predný nárazník poskytuje dodatočnú bezpečnosť v prípade nevyhnutnej kolízie.

Po skončení kosenia sa Neomow X vráti do nabíjacej stanice, ktorá sa môže umiestniť v interiéri alebo v exteriéri. Jedno 3-hodinové nabíjanie lítium-iónovej batérie údajne vystačí na dve hodiny používania. Ak sa kosenie preruší, napríklad ak kosačka zistí dážď alebo ak sa jej batéria vybije, vráti sa na čas do svojej nabíjacej stanice, ale potom bude pokračovať tam, kde skončila, keď to bude schopná urobiť.

Robotická kosačka Neomow X s inteligentným systémom LiDAR SLAM.

Okrem možnosti diaľkového ovládania kosačky v reálnom čase možno aplikáciu použiť aj na plánovanie úloh kosenia vo viacerých oblastiach pozemku používateľa, výber medzi štyrmi rôznymi vzormi kosenia, nastavenie výšky plávajúceho „žacieho disku“ alebo sledovanie GPS súradníc zariadenia v prípade jeho odcudzenia. Navyše, keďže kosačka má pripojenie Wi-Fi a 4G, spolu s rozhraním Bluetooth, používatelia ju môžu ovládať aj mimo domova.

Robotická kosačka Neomow X s inteligentným systémom LiDAR SLAM je momentálne súčasťou už financovanej startup kampane na portáli Kickstarter. Získať sa dá za podporu v sume od 10 192 HKD (približne 1 215 EUR), čo je o 46 percent menej ako je plánovaná maloobchodná cena. Model Neomow X Pro s vyššou kapacitou batérie, ktorý na jedno nabitie vydrží pracovať až tri hodiny, je k dispozícii za 12 545 HKD (asi 1 495 EUR). To je 46-percentná úspora oproti plánovanej maloobchodnej cene. Dodávka by sa mala začať v decembri tohto roku.