Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Plantone automatizuje celoročné pestovanie rastlín v interiéri

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
1. 9. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Nič nedokáže zachrániť mdlé jedlo tak ako čerstvé bylinky, ale nie každý má prístup k vonkajšej záhrade na pestovanie vlastných rastlín. Aj preto existujú izbové inteligentné záhradky a najnovšia z nich z dielne spoločnosti Plantone umožňuje pestovateľom používať bežnú pôdu a semená.

Spoločnosť Plantone založila v roku 2018 skupina nadšencov pre rastliny a v októbri toho istého roku spustila svoju prvú úspešnú startup kampaň. Prvá generácia mini interiérovej záhradky bola navrhnutá tak, aby sa do valcovej základne zmestilo päť rôznych rastlín, ako sú bylinky, mikrozelenina alebo kvety. Podporný prstenec pre rast uprostred nastaviteľnej veže je vybavený LED osvetlením a automatickým zavlažovaním zo zabudovanej nádrže.

V druhej generácii domácej záhradky Plantone vývojári vylepšili dizajn a elektroniku, ale rovnako ako predtým, jednotka umožňuje používateľovi pestovať až päť rastlín súčasne.

Automatizovaná domáca záhradka Plantone 2.0.

Na rozdiel od iných systémov na pestovanie v interiéri, si používatelia nemusia kupovať pravidelné zásoby špeciálnych kvetináčov alebo kapsúl so semenami, aj keď sú od spoločnosti k dispozícii balíčky semien. Domáci pestovatelia jednoducho naplnia dodané kvetináče bežnou zeminou, nasypú semienka, vložia kvetináče do „plávajúceho kolotoča“, naplnia nádrž vodou, v prípade potreby pridajú rastlinnú výživu, a zapoja zariadenie Plantone 2.0 do elektrickej zásuvky.

Automatizovaná domáca záhradka Plantone 2.0.

Výška teleskopickej veže s LED diódami je nastaviteľná tak, aby podporovala rast rastlín, a jedným tlačidlom sa ovláda intenzita svetla v celom spektre. Spoločnosť predpokladá, že používatelia budú musieť dopĺňať vodu do nádržky len raz za mesiac, pričom konštrukcia zabezpečuje, že rastliny dostanú optimálne množstvo vody automaticky ku svojim koreňom.

Každú nádobu s rastlinou možno nastaviť na jednu z troch úrovní zavlažovania, aby vyhovovala rôznym potrebám. K dispozícii je aj možnosť bezpečného preplnenia nádrže na ďalších 30 dní automatického zavlažovania, ak bude domácnosť dlhší čas prázdna.

Automatizovaná domáca záhradka Plantone 2.0.

Nová automatizovaná domáca záhradka Plantone 2.0 sa opäť uchádza o pozornosť prostredníctvom startup kampane na portáli Kickstarter, kde sa dá získať podporou v sume od 99 USD. Ak všetko pôjde podľa plánu v rámci už financovanej kampane, expedícia by sa mala začať od budúceho mesiaca.

Automatizovaná domáca záhradka Plantone 2.0.