Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Garden Tower pestuje zeleninu v interiéri po celý rok

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
14. 8. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ľudia bývajúci v domoch si môžu dopriať čerstvo natrhanú zeleninu zo záhrany, no obyvatelia bytov takúto možnosť nemajú. V tomto prípade by však mohli pomôcť pestovateľské jednotky navrhnuté do interiéru, pričom najnovšia z nich, s názvom Garden Tower, pojme až 100 rastlín.

Systém hydroponickej domácej záhradky Garden Tower, ktorý vytvorila spoločnosť Nutraponics, má tri pestovateľské úrovne, ktoré pojmú až 60 rastlín súčasne a majú rozmery 111,76 x 60,96 x 60,96 cm. K dispozícii je aj vo forme päťúrovňovej jednotky s výškou 177,8 cm, ktorá umožní pestovanie až 100 rastlín.

Tento automatizovaný hydroponický systém čerpá vodu obohatenú živinami nahor cez vnútro veže a kvapká ju na kvetináče s rastlinami bez pôdy, ktoré sú umiestnené na pestovateľských miestach okolo celej jednotky.

Domáca automatizovaná hydroponická záhradka Nutraponics Garden Tower.

Podobné systémy zvyčajne zaväzujú používateľa k nákupu patentovaných rastlinných kapsúl, no spoločnosť Nutraponics to nerobí. Namiesto toho môžu používatelia pestovať vlastné sadenice vložené priamo do dodaných sieťových kvetináčov a pestovateľského média.

Po doplnení zásobníka zmesou živnej minerálnej zmesi a vody si môžu používatelia na ovládacom paneli vybrať prednastavenia pestovania a počas prevádzky ich podľa potreby upraviť. LED svetelné krúžky okolo údajne podporujú celý životný cyklus rastlín, od sadeníc až po plody, a „sú optimalizované na maximálny rast s vyváženým červeno-modrým svetelným spektrom, ktoré sa javí ako mierne ružové“.

Domáca automatizovaná hydroponická záhradka Nutraponics Garden Tower.

Spoločnosť Nutraponics sľubuje efektívnu a tichú prevádzku pre celoročnú zeleninu, ovocie a bylinky, hoci žiadne údaje neuviedla. Záhradná veža je vybavená snímačmi teploty a úrovne pH, ktoré zabezpečujú, že rastliny dostanú to, čo potrebujú, vtedy, keď to potrebujú. Systém upozorní používateľov, keď začne dochádzať voda v nádrži. V pláne je aj vývoj sprievodnej mobilnej aplikácie, ktorá umožní diaľkové monitorovanie a ovládanie.

Domáca automatizovaná hydroponická záhradka Nutraponics Garden Tower.

Domáca automatizovaná hydroponická záhradka Nutraponics Garden Tower je momentálne súčasťou startup kampane na portáli Indiegogo, kde sa dá získať za podporu v sume od 599 USD za trojposchodovú jednotku so systémom osvetlenia LED alebo za 399 USB bez LED. Cena za päťúrovňovú jednotku je 899 USD s LED diódami alebo 699 USD bez nich. Ak všetko pôjde podľa plánu, začiatok dodávok sa odhaduje na október alebo november.

Domáca automatizovaná hydroponická záhradka Nutraponics Garden Tower.