Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Dron Orca je vhodný na prepravu nákladu na paletách

Dron Orca je vhodný na prepravu nákladu na paletách
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
18. 1. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Na to, aby sa nákladné bezpilotné lietadlá rozšírili, je potrebné, aby boli kompatibilné s existujúcou prepravnou infraštruktúrou. Tvorcovia nákladného dronu Orca na toto pamätali, pretože ich stroj je navrhnutý tak, aby sa doň zmestil náklad uložený na prepravných paletách štandardnej veľkosti.

Nákladný dron Orca, ktorý v súčasnosti vyvíja americká spoločnosť Traverse Aero Corporation, je určený predovšetkým na vojenské účely. Spoločnosť však nedávno podpísala memorandum o zámere s civilnou firmou Ghenus Air na nákup 20 dronov.

Orca bude takzvané eVTOL lietadlo s hybridným pohonom (eVTOL je skratka pre elektrický stroj s vertikálnym vzletom a pristátím), ktoré využíva letecký palivový motor na výrobu elektrickej energie, ktorá poháňa motory jeho deviatich vrtúľ. Osem z týchto vrtúľ je rozložených na krídlach, zatiaľ čo ďalšia vrtuľa slúži ako tlačná vrtuľa v zadnej časti.

Nákladný dron Orca pojme náklad uložený na palete štandardnej veľkosti.

Krídla budú pri štarte a pristávaní naklonené vertikálne, čím sa ich vrtule dostanú do polohy podobnej vrtuľníku. Po dosiahnutí letovej výšky sa otočia do horizontálnej konfigurácie na rýchlejší a efektívnejší let vpred. A hoci je v tejto chvíli ešte všetko tak trochu v podobe vzdušných zámkov, dron by mal mať cestovnú rýchlosť 241 km / h a dolet na hybridný pohon do vzdialenosti 966 kilometrov.

Bude môcť pritom autonómne sledovať naprogramovanú dráhu letu alebo bude diaľkovo riadený s pomocou „kopilota“ s umelou inteligenciou. V skutočnosti by sa takýmto spôsobom mohol súčasne ovládať roj viacerých dronov.

Príklad použitia nákladného dronu Orca.

Ako už bolo spomenuté, najväčším predajným artiklom dronu Orca je to, že pojme náklad uložený na prepravných paletách štandardnej veľkosti. Až 250 kilogramov nákladu sa naloží a vyloží cez dvoje dverí do nákladového priestoru s objemom 1,7 kubického metra. Navyše je dron dostatočne malý na to, aby sa počas prepravy na miesto jeho nasadenia zmestil do bežného prepravného kontajnera s dĺžkou 6 metrov (s odopnutými krídlami). Posádka dvoch ľudí by mala byť schopná vyložiť dron a uviesť ho do prevádzky do 30-tich minút.

No a nakoniec, popri použití ako prepravca nákladu by sa dron Orca mohol používať aj na evakuáciu obetí z bojísk alebo miest katastrof, na prieskum alebo dokonca ako mobilná odpaľovacia platforma pre menšie drony.

Nákladný dron Orca sa dá prepravovať v bežnom prepravnom kontajneri s dĺžkou 6 metrov.