Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

„Vlak“ z nákladného e-bicykla prepraví až pol tony nákladu naraz

„Vlak“ z nákladného e-bicykla prepraví až pol tony nákladu naraz
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
2. 1. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Nákladný elektrický bicykel Pelican eTrain púta pozornosť tým, že sa nepodobá žiadnemu inému systému nákladných bicyklov. Kombinuje v sebe schopný elektrický nákladný bicykel s jedným alebo dvoma prívesmi s elektrickým pohonom na prepravu až 500 kilogramov a / alebo 3 000 litrov nákladu. Preváža tak náklad po meste ako malá nákladná dodávka alebo stádo mulíc.

Nákladný elektrický bicykel Pelican eTrain má hliníkový rám a slúži na pohon vlastných nákladných prívesov. Samostatne je to dostatočne solídny bicykel. Jeho zadný rám podporuje rovný nosič nad 20-palcovým zadným kolesom a dva nižšie nosiče po stranách tohto kolesa. Bicykel má tiež montážne skrutky pre predný nosič. Výrobca uvádza jeho nosnosť až 300 litrov alebo 100 kilogramov, čo nie je vôbec zlé, no existuje množstvo nákladných e-bicyklov, ktoré sú konštruované tak, aby uniesli dvojnásobok tejto hmotnosti.

Modulárny nákladný elektrický bicykel s prívesmi Pelican eTrain.

No tieto ostatné e-bicykle však nemajú možnosť desaťnásobne zväčšiť svoj objem alebo päťnásobne zvýšiť svoju prepravnú kapacitu. Pomocou závesného systému Pelican dokáže e-bicykel eTrain práve toto, pričom na začiatku môže ťahať veľký príves schopný uniesť až 200 kg a / alebo 1 500 litrov nákladu. Príves je vybavený vlastným elektronickým pohonom a patentovaný riadiaci systém Pelican synchronizuje zrýchľovanie a brzdenie tak, aby sa obe súčasti pohybovali ako jeden celok. Motor bicykla aj prívesu dosahuje maximálny krútiaci moment 111 Nm, čo poskytuje dostatočnú silu potrebnú na presun nákladu v priemyselnom meradle.

Modulárny nákladný elektrický bicykel s prívesmi Pelican eTrain.

Spoločnosť Pelican sa však pri tom nezastavila. K prívesu eTrail je totiž možné pripojiť druhý príves s vlastným pohonom a pridať tak ďalších 200 kg a / alebo 1 500 litrov kapacity na prepravu nákladu na dosiahnutie celkovej možnej hmotnosti až 500 kg alebo objemu až 3 000 litrov, podľa toho, čo nastane skôr.

Pre porovnanie, Ford Transit Connect s krátkym rázvorom má objem batožinového priestoru 2 900 litrov, zatiaľ čo nákladná dodávka Volkswagen Caddy SWB má objem batožinového priestoru 3 100 litrov. Pelican eTrain teda po meste prevezie približne náklad malej dodávky a zároveň predstavuje ekologickejšie riešenie, ktoré prepravcovi poskytne aj trochu pohybu. Keďže prívesy v podstate poháňa ich vlastná váha, nezaťažujú jazdca, čo mu umožňuje šliapať rovnako pohodlne ako na samotnom nákladnom e-bicykli.

Modulárny nákladný elektrický bicykel s prívesmi Pelican eTrain.

Spoločnosť Pelican pritom uvádza, že e-bicykel a jeden príves zvládnu až 18 % stúpanie s plným nákladom. Bicykel a prívesy majú samostatné batérie, ktoré umožňujú skromný dojazd 50 kilometrov na jedno nabitie pri plnom zaťažení. V prípade, že by sa príves uvoľnil z bicykla, automaticky sa spustí núdzová brzda, ktorá ho znehybní.

Spoločnosť Pelican ponúka svoj nákladný e-bicykel eTrain na predaj aj na prenájom. Maloobchodná cena sa začína od 4 500 EUR, zatiaľ čo prenájom sa začína od 15 EUR na deň alebo 45 EUR na mesiac.

Modulárny nákladný elektrický bicykel s prívesmi Pelican eTrain.