Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Úžitková e-kolobežka Scootility je určená na prepravu nákladu v meste

Úžitková e-kolobežka Scootility je určená na prepravu nákladu v meste
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
19. 12. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Elektrické kolobežky sa stali celkom bežným javom v uliciach miest, pretože prepravujú ľudí z miesta na miesto. No čo keby toho mohli urobiť ešte viac? Nová „úžitková e-kolobežka“ Scootility je totiž doslova navrhnutá na prepravu nákladu v mestách.

Úžitková e-kolobežka Scoobility, ktorú vyvíja rovnomenná startup spoločnosť, je momentálne vo forme funkčného prototypu. Najvýraznejšou črtou tohto dvojkolesového vozidla je jeho 140-litrový uzamykateľný nákladný box, ktorý je odolný voči poveternostným vplyvom, a ktorý možno podľa potreby rýchlo zložiť a vymeniť za iný. Táto funkcia sa môže hodiť, keď je potrebné jeden náklad vyložiť a druhý vyzdvihnúť, s čo najmenším časom obrátky.

Prototyp úžitkovej elektrickej kolobežky Scootility.

Tiež by to umožnilo, aby jedna základná e-kolobežka slúžila na viaceré účely, keď je vybavená rôznymi boxmi. Mohla by sa napríklad použiť na doručovanie potravín alebo zásielok, ktoré sa nekazia, alebo dokonca na uloženie vybavenia prvej pomoci, ak ju používajú pracovníci rýchlej záchrannej služby na miestach, ktoré sú ťažko dostupné sanitkou.

Niektoré z ďalších funkcií zahŕňajú predné a zadné odpruženie so 16-palcovou pneumatikou vpredu a 13-palcovou pneumatikou vzadu; kompletný systém LED osvetlenia; a dojazd až 100 kilometrov, ak sa používatelia rozhodnú pre druhú vymeniteľnú lítiovú batériu namontovanú na palube. Najvyššia rýchlosť bude elektronicky obmedzená danou jurisdikciou.

Prototyp úžitkovej elektrickej kolobežky Scootility.

K dispozícii je tiež výklopná opierka nôh, ktorá po nasadení slúži ako akási priehradka v palubnej doske, spolu so stĺpikom riadenia, ktorý sa dá sklopiť, keď sa nepoužíva, pre kompaktné uloženie e-kolobežky.

Úžitková e-kolobežka Scootility je určite oveľa kompaktnejšia a obratnejšia ako dodávkové autá alebo väčšie dodávky, navyše je lacnejšia na prevádzku, dá sa parkovať aj na chodníkoch. Okrem toho prevádzkovatelia nemusia mať vodičský preukaz. Je tiež údajne menšia, ľahšie sa na nej jazdí a je lacnejšia ako nákladné e-bicykle s predným nakladaním a má väčšiu kapacitu nákladu ako bežné e-bicykle.

Prototyp úžitkovej elektrickej kolobežky Scootility.

Spoločnosť Scoobility v súčasnosti zhromažďuje finančné prostriedky na uvedenie úžitkovej e-kolobežky na trh a vyzýva potenciálnych obchodných partnerov na spoluprácu. Do výroby by sa mala dostať 12 mesiacov po dokončení financovania a medzi prvé trhy bude patriť aj Európa. Presná cena sa ešte musí určiť, hoci spoločnosť tvrdí, že to bude menej ako polovica nákladov na nákladné e-bicykle s predným nakladaním, ktoré sa v súčasnosti používajú na doručovanie.

Prototyp úžitkovej elektrickej kolobežky Scootility.