Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Elektrická mini dodávka od Mitsubishi nastupuje do práce

Elektrická mini dodávka od Mitsubishi nastupuje do práce
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
29. 11. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Na úsvite súčasnej revolúcie elektromobilov spoločnosť Mitsubishi uviedla na trh sériovo vyrábaný päťdverový hatchback s názvom i-MiEV, po ktorom nasledovala elektrická verzia jej veteránskeho mikrovanu. Teraz sa Minicab-MiEV aktualizuje na rok 2024.

Platforma Minicab od spoločnosti Mitsubishi začala svoj život už v roku 1966 pickupom so spaľovacím motorom veľkosti kei (kei je kategória vozidiel v Japonsku pre mikroautá), po ktorom o pár rokov neskôr nasledoval model dodávky. V nasledujúcich desaťročiach nasledovalo množstvo verzií, ale prvý elektrický prototyp sa začal testovať v roku 2010.

Mitsubishi uvádza, že predalo približne 13 000 kusov vozidiel Minicab-MiEV od uvedenia na trh, a že nadchádzajúci komerčný elektrický minivan s názvom Minicab EV triedy kei je evolúciou tejto platformy.

Elektrická mini dodávka Mitsubishi Microcab EV.

Model pre rok 2024 je vybavený novým elektromotorom s výkonom 31 kW, ktorý bol integrovaný s meničom v jednej jednotke pre prísľub tichšej prevádzky. Najvyššia rýchlosť nebola zverejnená, no elektromotor produkuje krútiaci moment 195 Nm. K dispozícii je tiež väčšia lítium-iónová batéria pre dojazd do vzdialenosti až 180 km na jedno nabitie, čo je o 35 % viac v porovnaní s predchádzajúcim modelom.

Nabitie batérie s kapacitou 20 kWh trvá 7,5 hodiny pri striedavom napätí 200 V (15 A), voliteľne však podporuje rýchle nabíjanie jednosmerným prúdom na dobitie kapacity na 80 % za 42 minút nabíjania. K dispozícii je aj regeneračné brzdenie, ktoré pomáha dodať viac energie. A praktická 100-voltová zásuvka striedavého prúdu v podlahovej konzole v zadnej časti môže poslúžiť na napájanie náradia a prístrojov z batérie vozidla.

Elektrická mini dodávka Mitsubishi Microcab EV.

Spoločnosť Mitsubishi sľubuje plynulejšiu jazdu ako doteraz vďaka vylepšeným predným a zadným tlmičom. Vozidlo je vybavené bezpečnostnými technológiami, ako sú automatické diaľkové svetlá, upozornenia na vybočenie z jazdného pruhu, ABS a asistent rozjazdu do kopca, zmiernenie kolízie s detekciou chodcov, parkovacie senzory, airbagy SRS a trojbodové bezpečnostné pásy. Vodič a spolujazdec tiež ťažia z vyhrievaných sedadiel a minivan môže byť voliteľne vybavený portmi USB na nabitie mobilných zariadení počas jazdy.

Elektrická mini dodávka Mitsubishi Microcab EV.

Minicab EV triedy kei je k dispozícii ako dvojmiestne jednopriestorové nákladné auto s dostatočným úložným priestorom pre 14 škatúľ s rozmermi 450 x 450 x 600 mm. Operátori môžu tiež obetovať nákladný priestor vzadu na lavicové sedadlá usporiadanie v rade pre štvormiestnu verziu.

Elektrická mini dodávka Mitsubishi Microcab EV sa má začať predávať v Japonsku od 21. decembra. O širšej dostupnosti sa zatiaľ nehovorí.

Elektrická mini dodávka Mitsubishi Microcab EV.