Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Autonómne elektrické nákladné vozidlo Einride už pracuje na plný úväzok

Autonómne elektrické nákladné vozidlo Einride už pracuje na plný úväzok
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
22. 11. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ešte v roku 2017 predstavila švédska spoločnosť Einride svoju víziu budúcnosti nákladnej dopravy s bezkáblovým vozidlom T-pod. Toto autonómne elektrické nákladné vozidlo získalo minulý rok schválenie NHTSA na používanie na verejných komunikáciách a teraz začalo každodennú prevádzku v americkom meste Selmer, v Tennessee.

Spoločnosť Einride uzavrela partnerstvo so spoločnosťou GE Appliances na projekte interoperability po pilotných projektoch vykonaných v uzavretom prostredí v jej centrále v Kentucky v roku 2021. Futuristický elektrický nákladný automobil teraz prepravuje hotové výrobky medzi výrobným závodom GE v Selmer do skladu vzdialeného 0,48 km, pričom každý týždeň od pondelka do štvrtka vykoná sedem ciest po súkromnej ceste.

Vozidlo sa umiestni k nakladacej rampe, kde kamery s umelou inteligenciou od partnera projektu TaskWatch spustia prevádzku dvierok a dokovacej dosky a zároveň uzamknú nákladné vozidlo na mieste a komunikujú s autonómnym nakladacím robotom od spoločnosti Slip Robotics, ďalšieho partnera projektu. Po naložení nákladu sa vozidlo Einride dostane do skladu na autonómne pristavenie a vyloženie. Každá cesta je monitorovaná vzdialeným operátorom cez súkromnú komunikačnú sieť dodávanú spoločnosťou Ericsson.

Autonómne nákladné elektrické vozidlo Einride T-pod  preváža tovar medzi výrobným závodom a skladom, pričom pristavovanie a nakladanie / vykladanie tiež prebieha autonómne.

„V Einride veríme v autonómiu vedenú človekom, čo znamená, že vždy máme človeka v slučke našich autonómnych operácií vo forme vzdialeného operátora,“ vysvetlila spoločnosť Einride. „Zatiaľ čo autonómne vozidlo Einride je navrhnuté tak, aby fungovalo autonómne, naši vzdialení operátori pomáhajú urobiť autonómiu škálovateľnú, teda zabezpečiť a zaistiť optimálnu efektivitu a bezpečnosť pre naše vozidlá za každých okolností. Operátor na mieste v Selmer bude viesť alebo pomáhať automatizovanému pohonnému systému autonómneho vozidla Einride a v prípade potreby monitoruje / asistuje pri prevádzke pri nízkej rýchlosti. Jedným z operátorov na mieste bude Tiffany Heathcott, ktorá bola prvým vzdialeným operátorom najatým v Einride.“

Dokovacie dvere a dokovacia doska sa automaticky spúšťajú kamerami s umelou inteligenciou a autonómny nakladací robot naplní alebo vyprázdňuje náklad.

„Naše partnerstvo so spoločnosťou Einride v Selmere odráža náš vyvinutý prístup k robotike a automatizačným technológiám,“ povedal Harry Chase, hlavný riaditeľ centrálnych materiálov spoločnosti GE Appliances. „Prechádzame od implementácie jednorazových riešení, ktoré riešia rôzne výzvy, k vytvoreniu interoperability medzi systémami, ktoré dokážu vybudovať konzistentnosť a zefektívniť procesy v našich továrňach a v celom našom dodávateľskom reťazci.“

Autonómne nákladné elektrické vozidlo Einride T-pod je na diaľku monitorované ľudským operátorom.

„Táto implementácia v Selmer nám pomáha znižovať emisie, umožňuje našim zamestnancom sústrediť sa na úlohy s vysokou hodnotou, znižuje premávku v preplnených oblastiach s cieľom vytvoriť bezpečnejšie pracovné prostredie a odstraňuje niektoré z najnáročnejších ergonomických úloh, ako je nastupovanie a vystupovanie z vysokozdvižného vozíka a pripájanie a odpájanie prívesov. Veríme, že robotika a automatizačná technológia by mali fungovať s ľuďmi a pre ľudí, aby zlepšili svoju prácu.“