Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Continental zvolil nezvyčajný prístup s pneumatikami Conti CityPlus

Continental zvolil nezvyčajný prístup s pneumatikami Conti CityPlus
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
15. 9. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Continental predstavila novú koncepčnú pneumatiku na výstave IAA Mobility v nemeckom Hannoveri. Nazýva sa Conti CityPlus a využíva nezvyčajný prístup k „účinnosti pneumatík“ a zameriava sa skôr na mestské použitie než na jazdu po diaľnici.

Koncepčné pneumatiky Conti CityPlus sú optimalizované na použitie v premávke, kde dochádza k deformácii pneumatík vozidla v dôsledku krútiaceho momentu pri brzdení alebo zrýchľovaní. Tieto deformácie pneumatík sú najčastejšie v ťažších vozidlách, ako sú elektrické vozidlá.

Koncept Conti CityPlus znižuje takúto deformáciu tým, že dodáva bočným stenám tuhosť vďaka tuhšej kostre. Špeciálne formulované plnivá, guma a polymérne zlúčeniny pomáhajú znižovať deformáciu a tiež zlepšujú výkon kontaktných plôch pneumatiky. Tieto povrchy sú ďalej vylepšené vzorom behúňa, ktorý má menší rozptyl a väčšiu trakciu, aby boli zastavenia rýchlejšie a zrýchlenie kontrolovanejšie.

Koncepčná pneumatika Conti CityPlus Concept Tire údajne znižuje emisie CO2 a predlžuje dojazd osobných elektromobilov.

Pneumatiky Conti CityPlus sa údajne môžu pochváliť 10% zlepšením účinnosti oproti bežným pneumatikám, čo by mohlo viesť k 3% zvýšeniu dojazdu pre elektromobily. To sa rovná 0,6 kWh ušetrených viac ako 100 kilometrov jazdy v režime brzdenia a zrýchlenia.

Spoločnosť Continental neuviedla časový harmonogram výroby koncepčných pneumatík Conti CityPlus. Pred uvedením na trh budú musieť prejsť bezpečnostným testom EÚ.