Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Mahle kombinuje dve inovácie v „dokonalom elektrickom motore“

Mahle kombinuje dve inovácie v „dokonalom elektrickom motore“
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
12. 9. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Jeden z najväčších svetových dodávateľov automobilových komponentov tvrdí, že vytvoril „dokonalý elektrický motor“. Kompaktný elektromotor od spoločnosti Mahle totiž nepoužíva žiadne magnety zo vzácnych zemín, prenáša výkon bez kontaktu alebo opotrebovania a zároveň dokáže pracovať pri vysokom výkone neobmedzene dlho bez prehriatia.

Ide o kombináciu dvoch pôsobivých inovatívnych konceptov, ktoré spoločnosť Mahle uviedla na trh v rokoch 2021 a 2022. Prvým konceptom bol lacný, vysoko účinný motor MCT (Magnet-free Contactless Transmitter), ktorý nahradil typické permanentné magnety zo vzácnych zemín v rotore radom elektromagnetov s vinutými cievkami a tieto magnety poháňal pomocou bezkontaktnej indukcie.

Tým sa znížila cena materiálov a motor bol tiež pozoruhodne úsporný v spotrebe energie a pracoval s účinnosťou viac ako 95 % v celom rozsahu prevádzkových rýchlostí. To je úroveň, ktorú podľa spoločnosti Mahle v tom čase dosiahli len pretekárske vozidlá Formuly E.

Druhým konceptom bol motor SCT (Superior Continuous Torque), ktorý debutoval s novým priekopníckym systémom chladenia. Väčšina elektromotorov má pomerne vysoký rozdiel medzi maximálnym a trvalým menovitým výkonom, pretože prehriatie môže spôsobiť vážne škody. Výrobcovia preto uvádzajú vozidlá do režimu tepelného manažmentu, v ktorom znižujú výkon, kým sa teplota nezníži.

Motor SCT však využíva centrálne nasávanie na posielanie chladiaceho oleja do stredu rotora a využíva odstredivú silu otáčajúceho sa rotora na jeho čerpanie smerom von a okolo statora, potom do chladiča alebo iného systému na získavanie tepla na použitie v iných častiach vozidla.

Spoločnosť Mahle skombinovala dve inovatívne koncepcie a vytvorila "dokonalý elektromotor".

Technológia pritom chladí motor tak účinne, že dokáže pracovať celý deň pri 93 až 100 % svojho maximálneho výkonu. Výhoda je zrejmá z hľadiska výkonu, ale znamená to aj to, že výrobcovia nemusia používať predimenzované motory, aby zaručili výkon pri vyšších teplotách. Vďaka kompaktnej konštrukcii SCT môžu tak ušetriť miesto a znížiť hmotnosť.

Spoločnosť Mahle v roku 2022 naznačila, že by sa tieto dve koncepcie mohli skombinovať, a teraz to aj urobila.

Nový „dokonalý elektromotor“ je zatiaľ bez názvu, ale využíva koncepciu chladenia SCT v konštrukcii MCT bez magnetov a s indukčným pohonom. Podľa spoločnosti Mahle si zachováva výhody oboch týchto systémov, pričom prináša extrémnu účinnosť, trvalý vysoký výkon bez prehrievania, výnimočne dlhú životnosť a zber tepla. A nepoužíva žiadne permanentné magnety, takže by mal byť aj lacný na výrobu.

Spoločnosť Mahle ho predstavuje ako „technologický súbor nástrojov“ pre OEM výrobcov na tohtoročnom veľtrhu mobility IAA v Mníchove. Zatiaľ nie je známe, kedy sa dočkáme sériovej verzie. To bude pravdepodobne závisieť od výrobcov elektromobilov.