Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Ample a Mitsubishi prinesú výmeny batérií do elektrickej nákladnej dopravy

Ample a Mitsubishi prinesú výmeny batérií do elektrickej nákladnej dopravy
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
14. 8. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V máji tohto roku spoločnosť Ample odhalila, že sa jej podarilo dosiahnuť, aby jej výmenná stanica vymenila batériu v elektrickom vozidle už za päť minút. Teraz sa spojila so spoločnosťou Mitsubishi Fuso, aby priniesla svoju technológiu výmeny batérií aj do elektrickej nákladnej dopravy.

Vďaka technológii spoločnosti Ample je elektrické vozidlo vybavené modulárnymi batériami, ktoré sú kompatibilné s jej stanicou na výmenu batérií. Namiesto toho, aby vodič dlho sedel a čakal pripojený k verejnej nabíjacej stanici, zaparkuje auto na plošinu a vyčerpané batériové moduly sa automaticky vyberú a nahradia novými plne nabitými.

V rámci pôvodného dizajnu staníc pre výmenu batérií Ample to trvalo 10 minút, ale stanica druhej generácie to zvládne už za päť minút. Vybraté batériové moduly sú presunuté do batériovej banky stanice a znovu nabité, aby boli pripravené na príchod ďalšieho zákazníka.

Prepravné spoločnosti s doručovaním na poslednom úseku zjavne nechcú, aby boli vozidlá z ich flotily mimo prevádzky na dlhé časové obdobia nabíjania, takže by mohla pre ne byť technológia od spoločnosti Ample atraktívnou alternatívou.

Technológia výmeny batérií Ample čoskoro privíta prvé elektrické nákladné autá Mitsubishi Fuso eCanter v Japonsku, ktoré budú mať vymenené plne nabité batérie už po piatich minútach.

Za týmto účelom sa batériové moduly Ample inštalujú do niekoľkých elektrických nákladných vozidiel Mitsubishi Fuso eCanter v Japonsku, ktoré sa neskôr v priebehu roka nasadia do prepravných spoločností. Na začiatku môžu tieto vozidlá očakávať dojazd od 100 do 322 kilometrov, kým vodič bude musieť vojsť do výmennej stanice Ample, aby „zažil zážitok podobný čerpacej stanici“.

Zatiaľ čo elektrické nákladné vozidlo absolvuje päťminútovú zastávku v boxoch, môže byť naložené tovarom pripraveným na ďalšiu dodávku. A hoci tieto dojazdy na výmenu batérií už budú vyhovovať mnohým potrebám logistiky v mestách, spoločnosť Ample uvádza, že sa už skúmajú možnosti s dlhším dojazdom.