Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

ARGO Sasquatch chce byť kráľom obojživelných terénnych vozidiel

ARGO Sasquatch chce byť kráľom obojživelných terénnych vozidiel
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
8. 6. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Kanadský výrobca ARGO vyrába jedny z najodolnejších terénnych vozidiel, ktoré sú pripravené na akýkoľvek terén. Spoločnosť teraz uvádza úplne nový Sasquatch XTX, vysokovýkonný obojživelný bahenný stroj so 71-palcovými pneumatikami a plnohodnotným pickup priestorom pre neobmedzené využitie.

Nové masívne obojživelné monštrum v štýle pickupu Sasquatch je dlhé 4 metre a jazdí na úplne nových 71-palcových pneumatikách Argo XT328, ktoré boli extrémne testované na maximálny výkon pri stúpaní, plávaní a všestrannom teréne. Spoločnosť ARGO vysvetľuje, že unikátny dezén, ktorý má tvar behúňa, poskytuje vylepšený vodný pohon, priľnavosť do strán a trakciu, ktorá je v podstate tajnou prísadou pre tento druh pomaly sa valiaceho obojživelníka.

Obojživelné terénne vozidlo ARGO Sasquatch XTX.

Túto novo vyvinutú, patentovanú gumu poháňa 1,8-litrový trojvalcový turbodiesel Doosan spojený s automatickou prevodovkou HDT e-Steer od materskej spoločnosti ARGO ODG. Toto párovanie využíva systém okamžitého pohonu krútiaceho momentu spoločnosti ARGO. Ten poskytuje množstvo krútiaceho momentu pri nízkych otáčkach, ktorý bude vodič potrebovať pri zdolávaní výziev v premenlivom teréne. Systém posilňovača riadenia po drôte uľahčí ovládanie kolies a prináša aj režim nulového otáčania, pri ktorom sa vonkajšie kolesá pohybujú dopredu, zatiaľ čo vnútorné kolesá idú dozadu, aby sa Sasquatch mohol otočiť na mieste.

Obojživelné vozidlo Sasquatch môže dosiahnuť rýchlosť až 40 km / h na súši a 6 km / h vo vode. Má výšku 3 metre a svetlú výšku od zeme 660 mm, vďaka čomu ponúka schopnosť stúpať a klesať po svahoch až do 35 stupňov a prekonávať svahy až do 30 stupňov.

Obojživelné terénne vozidlo ARGO Sasquatch XTX.

Vzadu Sasquatch unesie až 1,6 kubického metra materiálov a vybavenia na úložnom priestore FlexBox spoločnosti ARGO. Ten je skonštruovaný na prepravu ťažkého vybavenia a má výklopné zadné dvere, sklopný prístupový rebrík, utesnenú podlahu s dvoma vypúšťacími zátkami a úchytky. Uzamykateľný bočný úložný box ponúka 108 l bezpečného úložného priestoru a 2 800-lumenové LED svetlo uľahčuje rýchle hľadanie vecí v tme.

Pokiaľ ide o kapacitu prepravy osôb, spoločnosť ARGO sa spojila so spoločnosťou Custom Products, ktorá vyrába kabíny, na vytvorenie presklenej kabíny pre štyri osoby. Okná okolo všetkých štyroch strán poskytujú lepšiu viditeľnosť a zároveň filtrujú UV žiarenie. Každé zo sedadiel má trojbodový pás a nad hlavou je umiestnený núdzový priehľadný strešný poklop pre prípad, že by sa vozidlo prevrátilo.

Obojživelné terénne vozidlo ARGO Sasquatch XTX.

Okrem zobrazenia zvyčajných informácií o vozidle má 12-palcový farebný dotykový displej „Squatch“ sklonomer a ovládacie prvky systému hustenia pneumatík. Jednodotykové nastavenia pneumatík automaticky nafúknu alebo vypustia všetky pneumatiky pre terén, ako je blato, sneh a voda. Medzi ďalšiu výbavu interiéru patrí systém klimatizácie, audiosystém Bluetooth s reproduktormi nad hlavou a pohľad zo zadnej kamery.

Obojživelné terénne vozidlo Sasquatch XTX je súčasťou radu úžitkových vozidiel spoločnosti ARGO, navrhnutých skôr na prepravu posádok a vybavenia do odľahlých pracovných táborov než na adrenalínové šantenie v teréne. Spoločnosť zatiaľ neuviedla informácie o cenách, ale plánuje zverejniť ďalšie informácie, keď sa priblíži k uvedeniu modelu na jeseň 2023.