Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nový rad lekárskych monitorov Sony v sebe spája 4K a 3D

Nový rad lekárskych monitorov Sony v sebe spája 4K a 3D
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
18. 10. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Televízory s vysokým rozlíšením 4K sa začínajú pomaličky udomácňovať v našich obývačkách, no táto technológia neslúži len pre pozeranie filmových trhákov, ale so svojou úrovňou detailov môže pomáhať lekárom pri navigácii vo vnútri tela pacienta. Spoločnosť Sony preto predstavila nový rad lekárskych monitorov, ktoré dokážu ako prvé na svete kombinovať 3D snímky so 4K. Okrem monitorov boli predstavené nové rekordéry a systémy pre manažment, ktoré umožnia ukladanie a zdieľanie snímok a videí.

Hoci sa v spotrebiteľskom segmente technológia 3D zobrazenia pri televízoroch zrejme príliš neujala, podľa štúdií však tretí rozmer môže prispieť k zlepšeniu presnosti chirurga počas zákroku. Predchádzajúce lekárske monitory mali 3D obraz obmedzený rozlíšením HD, no nový rad lekárskych monitorov od japonského výrobcu Sony poriadne zaostril s rozlíšením 4K, čo samozrejme obrazu prináša vyšší kontrast a lepšiu reprodukciu farieb.

Japonská Sony predstavila nový rad lekárskych monitorov

Nový rad lekárskych monitorov bude dostupný vo veľkostiach 31 alebo 55 palcov, pričom monitory sú plne kompatibilné so 4K a 3D chirurgickými mikroskopmi, endoskopmi a ďalšími zariadeniami. Prepájajú sa s nimi prostredníctvom 3G-SDI, DVI a HDMI. Obrazový panel monitora je navrhnutý tak, aby dokázal znížiť oslnenie a odraz svetla v jasných operačných sálach. Monitory sú dodávané s kompatibilnými okuliarmi, ktoré zviditeľnia 3D efekt.

Lekárske monitory Sony v sebe spájajú vysoké rozlíšenie 4K s technológiou 3D zobrazenia

Monitory dokážu 3D snímky a videá prezentovať cez dve polovice stereoskopického obrazu buď vedľa seba alebo nad sebou. Pri použití 3G-SDI portu je možné obraz prenášať až do dvoch samostatných zariadení naraz. Režim obrazu v obraze pre 2D umožní tiež rozdeliť obrazovku pre video a referenčné snímky, ktoré tiež môžu byť z rozlíšenia HD zväčšené do formátu 4K. Technológia Advanced Image Multiple Enhacer (AIME) je navrhnutá tak, aby upravila hrany a farby videí, ktoré prichádzajú z endoskopov a mikroskopov.

Rekordér Sony HVO-3300MT

Dáta však treba aj niekde ukladať a preto Sony vydala aj dva nové modely lekárskych rekordérov, ktoré nahrávajú videá z chirurgických mikroskopov. Tie sa ukladajú buď na interný pevný disk alebo priamo na servery, rovnako ako sa môžu zapisovať priamo na Blu-Ray, flash disky či iné externé médiá. Nový model rekordéra HVO-3300MT podporuje HD 3D, zatiaľ čo model HVO-4000MT sa pýši pevným diskom s kapacitou 4 TB pre ukladanie 3D snímok a videí v rozlíšení 4K.

Rekordér Sony HVO-4000MT

Oba rekordéry disponujú sieťovou konektivitou, ktorú spravuje systém Content Management System (CMS), ktorý pomáha zdravotníckemu personálu s prístupom, vyhľadávaním, ukladaním a distribúciou snímok po celej prevádzke zdravotníckeho strediska. Dáta sú priamo prepojené s inými dátami pacientov.