Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Samsung vkladá Quantum Dot už aj do zakrivených herných monitorov

Samsung vkladá Quantum Dot už aj do zakrivených herných monitorov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
30. 8. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Počas výstavy IFA 2016 v Berlíne predstaví spoločnosť Samsung nové herné monitory so zakriveným displejom, ktoré sú vybavené technológiou zobrazenia Quantum Dot. Dva modely monitorov CFG70 a CF791 tak hráčom prinesú nový rozmer zážitkov s čo najvernejším zobrazením farieb. Technológiu už dlhšie Samsung používa vo svojich Smart televízoroch.

Displeje Quantum Dot obsahujú vrstvu polovodičových nanokryštálov, ktoré vyžarujú svetlo rôznych farieb v závislosti od ich veľkosti, kedy sa líšia o niekoľko nanometrov. Výsledkom je obraz s hlbšími odtieňmi čiernej a lepšou farebnou presnosťou. Oba nové monitory neobsahujú ťažké kovy kadmia, rovnako aj ako modelový rad UHD televízorov pre rok 2016 od tejto spoločnosti.

Herný monitor CFG70 má zakrivený displej s polomerom zakrivenia 1800R, čo znamená, že kedy bola obrazovka tvorila kruh, jeho polomer by bol 1800 centimetrov. Čím menšie číslo, tým ostrejšie zakrivenie. Preto je aj druhý monitor CF791, s mierou 1500R, jedným z najostrejšie zakrivených displejov na trhu.

Herný zakrivený monitor Samsung CFG70 disponuje zobrazovacou technológiou Quantum Dot pre vernejšie farby

Model monitora CFG70 sa môže pochváliť časom odozvy 1 ms a obnovovacou frekvenciou 144 Hz. Jeho rozlíšenie je 1080p. U monitora CF971 je to o niečo pomalšie, teda 4 ms a obnovovacia frekvencia sa znížila na 100 Hz. Nižšie hodnoty však umožňujú monitoru CF791 zobraziť obsah v ultra širokom rozlíšení 3440 na 1440 bodov.

Pokiaľ používateľ vlastní grafickú kartu od AMD, oba monitory sú kompatibilné so systémom Freesync od tejto spoločnosti. Systém synchronizuje obnovovaciu frekvenciu medzi obrazovkou monitoru a grafickou kartou tak, aby sa znížila latencia a šum. Samsung navyše monitory vybavil monitory funkciou, ktorá dynamicky aktivuje, rozdeľuje a umiestni podsvietenie. Výsledkom je zníženie viditeľného rozostrenia a zníženie únavy očí pri dlhom pozeraní na displej monitora.

Herný monitor Samsung CF791 s technológiou Quantum Dot má veľmi ostré zakrivenie obrazovky

Monitor CFG70 navyše hráčom poskytne niekoľko špecifických herných funkcií. Gaming UX vyvolá základné nastavenia, ako je doba odozvy a obnovovacia frekvencia, zatiaľ čo tlačidlá pre rýchle vyvolanie funkcií na prednej a zadnej strane monitora umožňujú používateľom si prispôsobiť vlastné nastavenia v reálnom čase. Vstavané LED diódy vytvárajú okolo monitora farebný efekt, ktorý reaguje na zvuk.

Samsung predstaví nové herné monitory tento týždeň na veľtrhu IFA 2016, pričom sa očakáva, že budú dostupné do konca tohto roka. Monitor CFG70 bude dodávaný v dvoch veľkostiach, 24 a 27 palcov za cenu 399 a 499 dolárov. Monitor CF791 s 34 palcovým displejom bude stáť 999 dolárov.