Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Odtlačky lepidla určia pravé veci od falošných s presnosťou viac ako 99 %

Odtlačky lepidla určia pravé veci od falošných s presnosťou viac ako 99 %
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
28. 2. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Identifikačné overovacie značky nie sú veľmi užitočné, ak ich niekto môže jednoducho odlepiť a prilepiť na falošný produkt. Vedci z MIT teraz navrhli identifikačné štítky, ktoré používajú samotné lepidlo ako druh odtlačku prsta a zašifrujú čiarový kód, ak ho niekto odlepí.

Princíp štítku je rovnaký ako pri rádiofrekvenčných identifikačných štítkoch (RFID), ktoré sa bežne používajú na sledovanie zásob a overovanie pravosti. V zásade má každý štítok jedinečný identifikačný kód, ktorý je možné prečítať pomocou skenera, aby sa dokázalo, že ide o skutočnú položku. V praxi však všetko, čo robí, je overiť, či je štítok autentický, ale nie to, na čom je prilepený. Ak chcel niekto obísť systém, stačilo naozaj odlepiť štítok a nalepiť ho na svoj falošný predmet. Takže v novej štúdii tím z MIT vyvinul nový identifikačný štítok, ktorý by zničil čiarový kód, ak by bol odstránený.

Umelecké stvárenenie nového identifikačného štítku, ktorý využíva THz vlny na overenie pravosti položky čítaním odtlačkov kovových častíc v lepidle.

Trik je vložiť identifikáciu nie do samotného štítku, ale do lepidla, ktoré ho prilepí na danú položku. Mikroskopické kovové častice boli primiešané do lepidla a potom, čo sa prilepilo na povrch, je naskenované vysokofrekvenčnými terahertzovými vlnami. Kovové častice odrážajú tieto vlny späť k čitateľovi a vytvárajú snímku toho, ako sa tieto kovové častice usporiadali. Tento náhodný vzor sa stáva niečím ako je odtlačok prsta, ktorý sa používa na identifikáciu štítku a je uložený v cloude. Ak sa niekto pokúsi štítok odlepiť a prilepiť na niečo iné, pokazí toto veľmi špecifické usporiadanie kovových častíc v lepidle a pri neskoršom naskenovaní vráti nesprávnu identifikáciu.

„Tieto kovové častice sú v podstate ako zrkadlá pre terahertzové vlny,“ povedal Ruonan Han, autor štúdie. „Ak na plochu rozložím veľa kúskov zrkadiel a potom na ne posvietim svetlom, v závislosti od orientácie, veľkosti a umiestnenia týchto zrkadiel, dostanem iný odrazený vzor. Ale ak odlepíte čip a znova ho prilepíte, zničíte tento vzor.“

Ilustrácia toho, ako funguje THz identifikačný systém. Všimnite si rozdielne vzory častíc v lepidle medzi originálnymi a falošnými predmetmi. Bolo by prakticky nemožné vytvoriť presne ten istý vzor.

Tím tvrdí, že nový identifikačný štítok je malý, meria len 4 mm2, čo umožňuje jeho prilepenie k rôznym položkám a je dostatočne lacný na výrobu vo veľkom meradle. Model strojového učenia bol pritom trénovaný na detekciu vzorov s presnosťou viac ako 99%.

Vedci tvrdia, že vo svojej súčasnej podobe systém funguje so snímačom vzdialeným až 4 centimetre od štítku a v uhle 10 stupňov. To by bolo v poriadku na použitie, ako je napríklad skenovanie položiek v sklade, ale nie až tak dobré na rozpoznávanie áut prechádzajúcich cez mýtny systéme. Výskumníci plánujú v budúcnosti pracovať na odstránení týchto nedostatkov.

Výskum má byť prezentovaný na konferencii IEEE Solid States Circuits Conference v apríli.