Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Parabolický mikrofón na fotoaparát pre cielený zvuk do videozáznamov

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
16. 2. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Tvorcovia filmov o divokej prírode môžu na fotoaparát pripevniť mikrofón, ale nemusia byť schopní zamerať sa na zvuky vzdialených objektov. Spoločnosť Dodotronic však vytvorila parabolický mikrofón, ktorý sa montuje na fotoaparát, a ktorý je navrhnutý práve na tento účel.

Parabolický mikrofón s názvom Hi-Sound Compact je dielom talianskeho vývojára Ivana Pelicellu, ktorý v roku 2003 založil spoločnosť Dodotronic na navrhovanie a výrobu kvalitných parabolických a ultrazvukových mikrofónov. Pelicella hovorí, že k vytvoreniu prenosného riešenia na nahrávanie zvuku ho inšpirovalo stretnutie s fotografmi divokej prírody na nedávnej výstave v Španielsku. Hoci so sebou na zábery nosili drahé špičkové fotoaparáty a objektívy, zdalo sa, že v ich súpravách chýbajú špičkové mikrofóny.

Niektorí si so sebou mohli vziať zvukový záznamník a parabolický mikrofón na cielené nahrávanie zvuku, ale pracovať s fotoaparátom a takýmto zvukovým vybavením samostatne by mohlo byť náročné. Systém Hi-Sound Compact bol preto navrhnutý tak, aby všetko uľahčil.

Parabolický mikrofón Hi-Sound Compact.

Tento stereofónny mikrofón má priehľadnú polykarbonátovú parabolu, ktorá sústreďujú zvukové vlny do mikrofónových kapsúl podobným spôsobom, ako sa rádiové vlny prijímajú satelitnou anténou. Zariadenie sa pripevňuje na koľajnicu fotoaparátu a pripája sa do konektora mikrofónu, čo umožňuje kameramanom, výskumníkom v teréne, športovým reportérom a ľuďom zapojeným do investigatívnej práce alebo sledovania nielen priblížiť objekt pomocou objektívu fotoaparátu, ale aj zachytiť inak nepočuteľné zvuky „v ohromujúcej kvalite a s malým šumom“.

Zariadenie Hi-Sound Compact je vybavené dvoma mikrofónovými kapsulami s priemerom 9,7 milimetrov, ktoré sú kalibrované ako zladený pár pre odstup signál-šum 80 dB, citlivosť -24 dB, SPL 110 dB a poskytujú „skutočný výkon v rozsahu od 20 Hz do 20 kHz“. Každá kapsula je namontovaná na opačnej strane stredového rámu zariadenia a smeruje do stredu paraboly, kde sa koncentruje prichádzajúci zvuk.

Parabolický mikrofón Hi-Sound Compact.

Okrem priamej montáže na fotoaparát možno zariadenie Hi-Sound Compact pripevniť aj na statív. Zostava je napájaná priamo z fotoaparátu alebo zvukového záznamníka, ku ktorému je pripojená, takže nevyžaduje ďalšie batérie. Celkovo zariadenie váži prenosných 300 gramov a na ochranu v teréne bolo vyvinuté špeciálne cestovné puzdro. Súčasťou balenia je aj praktické čelné sklo.

Projekt v súčasnosti zbiera finančné prostriedky prostredníctvom startup kampane na portáli Kickstarter, kde sa cena začína na 200 eurách. Ak sa vyzbiera požadovaná suma a všetko pôjde podľa plánov výrobcu, dodávka prvých kusov pre podporovateľov kampane by sa mala spustiť v máji 2023.

Parabolický mikrofón Hi-Sound Compact.