Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Humanoidný robot Aeo roznáša jedlo či lieky a navyše dezinfikuje povrchy

Humanoidný robot Aeo roznáša jedlo či lieky a navyše dezinfikuje povrchy
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
6. 1. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Aeolus sa na veľtrhu CES 2023 v Las Vegas pochválila najnovšou verziou humanoidného robota s názvom Aeo. Ten je navrhnutý ako pomocník, ktorý dokáže roznášať jedlo a lieky a navyše je schopný aj dezinfikovať povrchy pomocou UV svetla.

Aeo bol navrhnutý ako robotický pomocník s funkciami, ktoré zahŕňajú schopnosť doručiť jedlo a lieky starším ľuďom. Humanoidný robot je dostatočne silný na to, aby zdvihol 8-kilogramovú chladničku, a dostatočne citlivý na to, aby svojimi mechanickými robotickými ramenami udržal telefón bez toho, aby ho upustil alebo rozdrvil.

Vývojári pridali aj ďalšiu užitočnú schopnosť, ktorá si môže nájsť uplatnenie nielen v zariadeniach starostlivosti o seniorov, ale napríklad aj nemocniciach. Robot je totiž schopný dezinfikovať určité povrchy prostredníctvom ultrafialového svetla. Azda najzaujímavejšie je, že Aeo dokáže väčšinu týchto úloh vykonať bez väčšej účasti človeka. Prostredníctvom svojich senzorov je robot schopný „vidieť“ prekážky na svojej ceste a vyhnúť sa im. Aeo sa tiež dokáže naučiť rozlišovať medzi opatrovateľmi a pacientmi. Podľa postoja človeka dokáže určiť, či možno spadol a potrebuje pomoc.

Robotický pomocník Aeo.

Najnovšia verzia robotického pomocníka Aeo má hlavu podobnú človeku, doplnenú o obrazovku zobrazujúcu pár veľkých očí a dve ramená, ktoré sa dajú prispôsobiť podľa potreby. Má tak pôsobiť ľudskejšie a pomôcť odbremeniť skutočných ľudských pracovníkov. Napríklad v zariadeniach starostlivosti o seniorov, kde sa už používa v Japonsku od svojho debutu na veľtrhu CES 2018.

Spoločnosť Aeolus dúfa, že okrem zariadení starostlivosti o seniorov sa jej roboty dostanú aj na miesta, ako sú nemocnice, kancelárie a školy. Ceny zatiaľ neboli oznámené, ale spoločnosť dúfa, že roboty Aeo bude skôr prenajímať ako službu, než ich predávať.