Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Robot, ktorý lezie na pobrežné veterné turbíny a maľuje ich pod vodou

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
21. 3. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Experimentálny nový podmorský robot ukazuje veľký prísľub na použitie pri údržbe pobrežných platforiem obnoviteľnej energie. Má totiž schopnosť šplhať po vertikálnych podvodných povrchoch a maľovať ich. Robot je známy pod menom Crawfish, čiže Rak.

Či už využívajú silu vetra, prílivových prúdov alebo vĺn, energetické štruktúry na mori vyžadujú pravidelnú kontrolu, údržbu a opravy. Potápači sa zvyčajne naverbujú na vykonávanie podvodných aspektov týchto prác, hoci použitie takéhoto personálu môže byť nákladné a časovo náročné, nehovoriac o riziku pre samotných potápačov.

To je miesto, kde prichádza na scénu robot Crawfish. Priviazané zariadenie, ktoré vyvinuli vedci z nemeckej výskumnej skupiny Fraunhofer Smart Ocean Technologies, sa v skutočnosti skladá z dvoch prepojených komponentov.

Navrchu je komerčne dostupné diaľkovo ovládané vozidlo BlueROV2 vyrobené americkou spoločnosťou Blue Robotics. Na spodnej strane je pásová jednotka, ktorá obsahuje štyri elastomérové kolesá s priamym pohonom, spolu s rôznymi nástrojmi, ako je kamera, kefa a špeciálna hlava na čítanie snímača.

Podvodný robot Crawfish.

Pretože robot váži len 22 kilogramov, môžu ho spustiť do vody dvaja alebo traja pracovníci a nie je teda potrebný žiadny žeriav. Keď je zariadenie pod vodou, operátor nad hladinou ho na diaľku nasmeruje ku konštrukcii pomocou kamery a trysiek BlueROV2.

Po dosiahnutí zvislého povrchu plošiny vyvinú trysky BlueROV silu až 90 Newtonov (9 kg), čím sa Crawfish udržiava pevne na mieste. Robot sa potom pohybuje po povrchu pomocou poháňaných kolies. Keď to robot robí, jeho kamera sa používa na vzdialenú kontrolu poškodenia antikorózneho náteru konštrukcie, zatiaľ čo jeho hlava sa používa na bezdrôtové získavanie údajov zo senzorových obojkov CoMoBelt, ktoré sú umiestnené na rôznych miestach platformy. Tieto obojky, ktoré vyrába Fraunhofer, detegujú trhliny vo švových zvaroch pomocou integrovaných ultrazvukových vysielačov a prijímačov.

Podvodný robot Crawfish v akcii, spolu so záznamom z jeho kamery.

Ak sa zistí poškodenie laku, možno ho opraviť pomocou dvojzložkového náterového materiálu, ktorý sa vstrekuje do diaľkovo ovládanej kefy robota. Chybné zvary by sa tiež dali opraviť pomocou zabudovanej zváracej hlavy.

Vo svojej súčasnej podobe môže robot Crawfish zostúpiť do maximálnej hĺbky 50 metrov a je schopný plaziť sa, s použitím prítlaku 50 Newtonov, po dobu 25 minút na jedno nabitie batérie.