Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Betónové steny zachytávajú uhlík a ukrývajú svojrázny japonský dom

Betónové steny zachytávajú uhlík a ukrývajú svojrázny japonský dom
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
23. 4. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Výroba cementu používaného v betóne je hlavným prispievateľom k celosvetovým emisiám CO2, čo je vážny problém. Spoločnosť Nendo však predstavuje príklad ekologickejšieho spôsobu výstavby so svojím domom so stenou z blokov, ktorý bol čiastočne postavený pomocou nového betónu, ktorý v skutočnosti zachytáva CO2 namiesto toho, aby ho vypúšťal.

Dom s príznačným názvom Block-Wall House sa nachádza v japonskej prefektúre Nagano, vedľa vidieckej cesty. Má veľa presklenia, takže v snahe poskytnúť súkromie pred prechádzajúcimi vozidlami a chodcami spoločnosť Nendo nainštalovala šikmú zástenu, ktorá umožňuje majiteľom vidieť von, ale sťažuje náhodnému okoloidúcemu vidieť dovnútra. Zástena sa pritom skladá z približne 2 000 blokov, ktoré sú usporiadané v paralelných radoch tak, aby vytvorili päť stien s celkovou dĺžkou 110 metrov. Táto zástena je v skutočnosti vyrobená z trvalo udržateľného betónu.

Dom so stenami zachytávajúcimi uhlík Block-Wall House.

Betón vyrába spoločnosť Kajima Corporation v spolupráci s Chugoku Electric Power Company, Denka a Landes Company a má názov CO2-SUICOM. Počas výrobného procesu sa špeciálna cementová zmes umiestni do vytvrdzovacej komory a do komory sa potom čerpá CO2, aby sa absorboval. Absorbovaný CO2 sa potom zachytí vo vnútri betónu a nebude sa uvoľňovať. Rozhodujúce je, že je tiež rovnako pevný ako bežný betón.

Dom so stenami zachytávajúcimi uhlík Block-Wall House.

„Betón vo všeobecnosti tvrdne chemickou reakciou medzi cementom a vodou,“ vysvetľuje Kajima Corporation. „Ale s CO2-SUICOM je viac ako polovica cementu nahradená materiálom, ktorý nazývame ako γ-C2S. Namiesto reakcie s vodou reaguje γ-C2S s CO2 vo vzduchu a vytvrdzuje sa. Po zmiešaní materiálov, ktoré sú potrebné na vytvorenie CO2-SUICOM, môže byť betón umiestnený na mieste s vysokými hladinami CO2, aby mohol zachytávať CO2 a vytvrdzovať, zachytávajúc plyn vo vnútri. Napríklad tepelná elektráreň alebo iné zariadenie, ktoré produkuje výfukové plyny s vysokým obsahom uhlíka, môže presmerovať plyny do komory na sekvestráciu uhlíka, kde sa môžu umiestniť betónové výrobky vyrobené s CO2-SUICOM na zachytávanie CO2 v plynoch.“

Dom so stenami zachytávajúcimi uhlík Block-Wall House.

Je zrejmé, že „zelenší“ betón je sám o sebe dobrá vec a za správnych podmienok by sa mohol použiť na vytvorenie infraštruktúry s nulovými emisiami, ale ak nie je cenovo dostupný a praktický na výrobu, nebude široko prijatý.

Dom so stenami zachytávajúcimi uhlík Block-Wall House.

V tejto súvislosti sú náznaky v skutočnosti dosť nádejné. Spoločnosti Kajima Corporation tvrdí, že náklady na výrobu betónu CO2-SUICOM sú v súčasnosti asi trikrát vyššie ako náklady na štandardný betón používaný v Japonsku. V súčasnosti sa pracuje na ďalšom znižovaní týchto nákladov a spoločnosť verí, že v blízkej budúcnosti budú oveľa dostupnejšie.

Dom so stenami zachytávajúcimi uhlík Block-Wall House.