Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Bizarný samovyvažovací motocykel sa točí a kĺže do všetkých smerov

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
24. 4. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Jeden z najbizarnejšie vyzerajúcich elektrických motocyklov sa dokáže otáčať na štyroch na mieru vyrobených všesmerových kolesách, ktoré sú namontované nabok, takže sa táto mašinka dokáže sama vyvážiť a pohybovať sa akýmkoľvek smerom.

Britský YouTuber James Bruton má veľa skúseností so samovyvažovacou technológiou a všesmerovými kolesami, keďže už postavil samovyvažovací bicykel pomocou bočne namontovaného všesmerového kolesa, ako aj množstvo projektov samostabilizačných robotov.

Tento najnovší výtvor bol pomenovaný ako Screw Bike, čiže niečo ako „skrutkový motocykel“. Pre túto najnovšiu iteráciu sa Bruton presunul z kolies Omni na kolesá Mecanum. Rozdiel je v tom, že Omni kolesá majú svoje valčeky namontované nabok a koleso Mecanum ich umiestňuje v diagonálnych uhloch. Kým sa valce voľne točia, samotné kolesá sú poháňané. A vozidlo so štyrmi kolesami Mecanum sa môže ovládaním rýchlosti a smeru týchto štyroch kolies pohybovať akýmkoľvek smerom alebo sa veselo točiť na mieste.

Samovyvažovací elektrický motocykel Screw Bike.

Bruton zostrojil svoje vlastné kolesá Mecanum s priemerom 360 mm pre svoj Screw Bike, pričom mnohé komponenty vytlačil na 3D tlačiarni. Tieto štyri kolesá namontoval nabok, keďže ich hlavnou úlohou je väčšinou rýchle samovyváženie podvozku. Každé z nich je poháňané ozubeným gumovým remeňom, spojeným s elektromotorom, a teda motocykel je podľa potreby schopný jazdy vpred alebo vzad.

Po osadení pevných riadidiel, lavičkového sedadla a štýlového tmavého svetlometu bol Screw Bike pripravený na jazdu. Po zapnutí trpezlivo balansuje na mieste a s jazdcom na palube robí takmer to isté. Rovnako ako v prípade samovyvažovacích vozidiel Segway sa dá nakloniť doľava alebo doprava a spustiť tak pohyb v oboch smeroch.

Samovyvažovací elektrický motocykel Screw Bike.

Otočná škrtiaca klapka umožňuje jazdu dopredu bez toho, aby sa rušila jeho schopnosť samovyvažovania. Prepínač na riadidlách umožňuje zaradiť spiatočku a ísť dozadu podľa potreby a samostatná súprava ovládacích prvkov umožňuje jazdcovi otáčať stroj na mieste.

„Je to úžasný pocit,“ povedal Bruton na svojej prvej testovacej jazde v interiéri, pričom sa mu akosi podarilo nenaraziť do ničoho vo svojej kuchyni. Potom si to zatočí na parkovisku, pričom si zjavne užíva veľmi zvláštne schopnosti tohto jedinečného stroja, keď sa točí a kĺže všetkými smermi.

Bruton pritom vytvoril voľne dostupné CAD výkresy a kód pre svoj samovyvažovací e-motocykel, takže domáci majstri si ho zostaviť podľa vlastného uváženia.

Samovyvažovací elektrický motocykel Screw Bike.