Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Prírodou inšpirovaný robot sa pohybuje vo vode ako tučniak

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
22. 4. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Tučniaky sú rýchli a fantastickí plavci, ktorí inšpirovali vývojárov z nemeckej spoločnosti EvoLogics, aby vyrobili nového a vylepšeného podvodného robota s názvom Quadrion AUV (Autonomous Underwater Vehicle - autonómne podvodné vozidlo).

Podvodný robot Quadroin je potomkom experimentálneho AUV známeho ako PingGuin, ktoré spoločnosť EvoLogics predstavilo v roku 2020. Tento robot bol vytvorený v spolupráci s profesorom Burkardom Baschekom z výskumného inštitútu Helmholtz-Zentrum Hereon a jeho dizajn vychádzal zo štúdie pohybu tučniaka okatého (Pygoscelis adealiae).

Aktuálna verzia technológie Quadroin debutovala v máji 2021 a bola určená na použitie v iniciatíve MUM (Modifikovateľná podvodná materská loď) inštitútu Helmholtz-Zentrum Hereon. Ako kľúčová súčasť tohto projektu by roje týchto AUV zbierali údaje o oceánskych víroch prostredníctvom palubných senzorov. Tieto prístroje boli okrem iného schopné merať teplotu vody, tlak, obsah kyslíka, vodivosť a fluorescenciu v rôznych hĺbkach.

A celé nás to privádza k novej generácii podvodného robota Quadroin. Tá je určená na širšie vedecké využitie a obsahuje ďalšie nástroje, ako je sonar s bočným skenovaním na akustické zobrazovanie morského dna, spolu s jednou dopredu smerujúcou a jednou nadol smerujúcou HD kamerou. Obom kamerám v tmavých podmienkach pomáhajú stmievateľné LED reflektory.

Podvodný robot Quadroin.

S využitím svojich štyroch zadných trysiek sa robot môže ponoriť do maximálnej hĺbky 150 metrov, má maximálnu rýchlosť 18,5 km / h a unesie až 3 kilogramy výstroja. Jedno šesťhodinové nabitie lítium-iónovej batérie by údajne malo poskytnúť 10 hodín prevádzky pri cestovnej rýchlosti 7 km / h.

Modul rozpoznávania objektov s umelou inteligenciou domácej značky deteguje predmety zachytené sonarom alebo kamerami. Navyše je súčasťou systému na predchádzanie kolíziám. Teraz je k dispozícii aj integrovaný balík podmorskej navigácie Nortek Nucleus1000, ktorý pomáha robotovi sledovať miesto jeho pobytu.

Podvodný robot Quadroin.

Rovnako ako ostatné AUV, aj Quadroin je navrhnutý tak, aby sa po vypustení z lode alebo pobrežia autonómne pohyboval po vopred naprogramovanej podvodnej dráhe a pri tom zbieral údaje. Zaznamenané údaje môže preniesť, keď sa vynorí, alebo ich jednoducho zanesie späť na stiahnutie do základne.

Quadroin pritom prenáša svoje dáta cez Wi-Fi alebo voliteľný satelitný modul Iridium. Oba systémy, spolu s palubným GNSS (globálny navigačný satelitný systém), využívajú multifunkčnú anténu v tvare oblúka, ktorá sa automaticky vyklopí zo zadnej časti robota, keď sa dostane na povrch. A navyše, blikajúce červené a zelené LED diódy na anténe pomáhajú používateľom rozpoznať robota pri jeho získavaní.

Nový podvodný robot Quadroin by sa mal dostať do výroby v štvrtom štvrťroku tohto roka a cena pre komerčných klientov bude dostupná na požiadanie.

Podvodný robot Quadroin.