Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Elektrický traktor SESAM ako vízia poľnohospodárstva bez emisií

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
8. 12. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť John Deere na výstave SIMA Agribusiness vo Francúzsku predstavila koncept plne elektrického traktora, ktorý naznačuje cestu smerom k nulovým emisiám, ktorou by sa traktory mohli v budúcnosti uberať.

Čo sa týka elektrifikácie vozidiel, tak traktory môžu byť ideálnymi kandidátmi na tento druh pohonu. Elektrické motory sú schopné generovať vysoký krútiaci moment, ktorý traktory vyžadujú a aj čo sa týka dojazdu nemajú také vysoké nároky ako elektromobily. Navyše po práci sa vracajú na rovnaké miesto, čo umožní ich pohodlné nabíjanie. A ďalším plusom je aj to, že elektrické motory majú veľmi nízke nároky na údržbu v porovnaní dieselovými.

Spoločnosť John Deere predstavila koncept plne elektrického traktora SESAM

Toto všetko si uvedomovali konštruktéri z John Deere, ktorí zostrojili elektrický traktor s názvom SESAM (Sustainable Energy Supply fot Agricultural Machinery). Traktor je vlastne vykuchaný model JD 6R, do ktorého bola vredu vložená obrovská batéria, a ktorý získal dva elektromotory z nepretržitým výkonom až 130 kilowattov (174 konských síl). Dvojica motorov môže byť nastavená v troch režimoch: pohon na všetky štyri kolesá, pohon cez hriadeľ, alebo sa pohon môže medzi kolesami deliť.

Elektrický traktor SESAM je vybavený veľkou batériou a dvomi elektromotormi s výkonom až 130 kilowattov

V súčasnom stave konceptu elektrického traktora SESAM vydrží batéria na jedno nabitie len asi štyri hodiny práce, čo nie je veľa. Ale tento koncept naznačuje správny smer, ktorým by sa mali aj poľnohospodárske stroje uberať. Je to tiež dobrým znamením, že sa výrobcovia aj v tomto odvetví začínajú zapodievať životným prostredím a chcú, aby ich stroje nevytvárali škodlivé emisie.

Elektrický traktor SESAM by mohol byť prvou lastovičkou pre stroje v poľnohospodárstve, ktoré neprodukujú škodlivé emisie