Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Najľahší strešný stan na svete ide s váhou až na kosť

Najľahší strešný stan na svete ide s váhou až na kosť
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
19. 3. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Britský výrobca stanov Tentbox so svojim úplne novým strešným stanom Go si chce uchmatnúť prvé miesto za ultraľahký dizajn. Skeletový softshellový model Tentbox Go sa pritom dá postaviť na streche auta za menej ako dve minúty, vyspia sa v ňom dvaja ľudia, poskytuje ochranu pred búrkami s dostatkom vetrania a je dostatočne ľahký na to, aby sa dal osadiť aj na malé autá.

Strešný stan Go posúva ultraľahký dizajn spoločnosti Tentbox ešte ďalej. Kombinácia trubkového oceľového rámu a napnutého ripstop-polyesterového plášťa, ktorý je usporiadaný do kompaktného dvojlôžkového klinu, udržuje uvádzanú hmotnosť na pôsobivých 33 kilogramov. Jediné strešné stany, ktoré majú menšiu hmotnosť sú pritom nafukovacie.

Ultraľahký strešný stan Tentbox Go.

Samozrejme, dosiahnutie nízkej hmotnosti zahŕňa kompromisy. Model Go má látkovú strešnú konštrukciu s vnútornými podperami na priečniky namiesto strechy s tvrdým panelom, ktorá je typická pre klinové strešné stany. Podobne má napnutú látkovú podlahu na spanie, ktorá je pripevnená k spodnému rúrkovému oceľovému rámu namiesto obvyklého matraca na paneli tvrdej podlahy.

Ultraľahký strešný stan Tentbox Go.

Go sa spolieha na manuálne otváranie a samostatné nosné nosníky s nastaviteľnou veľkosťou, ktoré udržia strechu hore. A zatiaľ čo ultraľahké klinové stany s podporou vzpery sú zvyčajne celkom ploché, tento sa zbalí do obráteného klinu so 48 cm koncom, čo je niekoľkonásobok hrúbky najtenších dizajnov strešných stanov na trhu.

Ultraľahký strešný stan Tentbox Go.

Výrobca však nešetrí všade, pretože Go obsahuje pekné funkcie, ako je sieťované strešné okno s tienidlom na zips odolnom voči poveternostným vplyvom, veľké sieťované bočné dvere a predné okno prekryté panelom na zips a ventilačný otvor na stene pre prúd vzduchu na nohy. Spoločnosť pritom tvrdí, že strešný stan je skonštruovaný tak, aby odolal vetru s rýchlosťou až 63 km / h.

Ultraľahký strešný stan Tentbox Go.

Táborníci vstupujú do strešného stanu Go cez teleskopický 259 cm bočný rebrík. Podlaha vo vnútri má rozmery 114 x 221 cm, čo by malo byť dostatočné na spanie dvoch ľudí, zatiaľ čo úložné vrecko a držiak na tablet poskytujú určitú organizáciu. Stan je dimenzovaný na nosnosť 295 kg.

Ultraľahký strešný stan Tentbox Go.

Ultraľahký strešný stan Tentbox Go je k dispozícii na predbežnú objednávku za cenu 1 199 dolárov (približne 1 100 euro) a dodávaný by mal byť v júni. Dostupnosť na európskom trhu zatiaľ nebola ohlásená.