Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Obrovské robotické rameno 3D tlačí dvojposchodový dom

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
28. 3. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Nová 3D stavebná tlačiareň od spoločnosti Icon dokáže vytlačiť dvojposchodové betónové budovy rýchlejšie a lacnejšie ako jej predchádzajúca tlačiareň Vulcan. Bola pritom už použitá na stavbu 27 metrov vysokej stavby s názvom Phoenix House, ktorá je teraz vystavená v Austine v americkom štáte Texas.

Texaská spoločnosť Icon sa od predstavenia svojho prvého 3D vytlačeného domu na festivale SXSW v Austine v roku 2018 stala lídrom vo vytváraní 3D vytlačených štruktúr. Pomocou svojej 3D stavebnej tlačiarne Vulcan postavila už viac ako 130 domov v USA a Mexiku a vo svojom domovskom štáte plánuje vybudovať najväčšiu 3D vytlačenú štvrť na svete. Podieľala sa aj na projekte NASA, ktorého cieľom je vybudovať modelový habitat pre Mars, a v rámci projektu Olympus pracuje na vývoji 3D vytlačených štruktúr na Mesiaci, vrátane pristávacích plôch, ciest a habitatov.

Teraz spoločnosť Icon urobila ďalší krok vpred vo svete 3D tlače konštrukcií vydaním novej 3D stavebnej tlačiarne Phoenix. Tím spoločnosti Icon tvrdí, že chcel vytvoriť 3D tlačiareň, ktorá by sa dala ľahšie nastaviť a premiestňovať z miesta na miesto, a ktorá by dokázala znížiť počet potrebných operátorov, a ktorá by dokázala rýchlejšie vykonať väčšie práce. Výsledkom je Phoenix, 3D tlačiareň, ktorá pozostáva z veľkého voľne sa pohybujúceho kĺbového ramena na otočnej základni, čo je dosť odlišné od predchádzajúcej tlačiarne Vulcan, ktorá je uzamknutá do stĺpovej a priečnej nosníkovej konštrukcie.

Jednou z hlavných výziev pri navrhovaní 3D stavebnej tlačiarne s hlavou pripevnenou na konci výkyvného ramena bolo dosiahnutie presnosti potrebnej na stavbu obývateľných konštrukcií. Spoločnosti Icon sa podarilo vyvinúť stabilizačný systém, ktorý dokázal zabrániť tomu, aby sa vytláčacia tryska na konci ramena kývala vlastnými pohybmi alebo vetrom z okolia. Tento nový systém je nielen mobilnejší, ale teraz zvládne aj 3D tlač väčších štruktúr, ako je dom Phoenix House prezentujúci schopnosti novej 3D lačiarne, ako aj štruktúr s viacerými poschodiami.

8,2 metra vysoký zakrivený dom Phoenix House je teraz vystavený v Austine v Texase.

Podľa spoločnosti Icon nová 3D stavebná tlačiareň Phoenix znižuje náklady o polovicu oproti tomu, čo dokázala predchádzajúca tlačiareň Vulcan. Spoločnosť tvrdí, že používanie systému bude stáť približne 25 USD na štvorcový meter v prípade stenových systémov alebo 80 USD na štvorcový meter v prípade konštrukcií, ktoré zahŕňajú základy a strechu. To by mohlo ušetriť približne 25 000 USD pri stavbe typického amerického domu, tvrdí spoločnosť Icon.

„Verím, že v budúcnosti budú takmer všetky stavby vykonávať roboty a takmer všetky informácie súvisiace so stavbou budú spracovávať a spravovať systémy umelej inteligencie,“ povedal Jason Ballard, spoluzakladateľ a generálny riaditeľ spoločnosti Icon. „Je mi jasné, že toto je spôsob, ako znížiť náklady a čas výstavby na polovicu a zároveň vytvoriť domy, ktoré budú dvakrát kvalitnejšie a budú vernejšie vyjadrovať hodnoty ľudí, ktorí v nich žijú.“

Na tento účel spoločnosť Icon nedávno oznámila aj vydanie systému „digitálneho architekta“ Vitruvius, ktorý je založený na umelej inteligencii a umožňuje každému navrhnúť dom, ktorý sa dá skutočne postaviť pomocou technológie spoločnosti.

„Konečným cieľom systému Vitruvius je prijať ľudské a projektové vstupy a vytvoriť robustnú architektúru, plány, projekty pripravené na povolenie, rozpočty a harmonogramy,“ uviedla spoločnosť vo vyhlásení zverejnenom začiatkom tohto mesiaca. „Vitruvius pomôže každému navrhovať domy a generovať pôdorysy, interiérové a exteriérové vizualizácie v priebehu niekoľkých minút na základe vlastných želaní, rozpočtov a spätnej väzby.“ Spoločnosť Icon tvrdí, že systém Vitruvius by mal byť do konca roka schopný vytvárať kompletnú stavebnú dokumentáciu a projekty pripravené na stavebné povolenie, spolu s rozpočtami a harmonogramami výstavby.

Zatiaľ si môžete architekta založeného na umelej inteligencii Vitruvius vyskúšať v jeho beta verzii na webovej stránke programu.