Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Výber technologických zaujímavostí - Techpedia NEWS 23

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
6. 12. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V krátkom video bloku vám prinášame technologické zaujímavosti a inovácie, ktoré si pre nás prichystali vedci, vývojári a výrobcovia z celého sveta.

Známa hra Pac-Man bola zjavnou inšpiráciou aj pre nórskych výskumníkov. Tí vytvorili jej mikroskopickú variantu bludiska so šírkou menšou ako jeden milimeter. V ňom sa pohybujú dravé mikróby a jednobunkové organizmy. Projekt Protozoan Pac-Man má za úlohu pre tieto mikroorganizmy simulovať prirodzené prostredie s rôznymi prekážkami, čo by mohlo viesť k novým poznatkom o tom, ako sa pohybujú vo svojich rodných lokalitách.

 Vedecký projekt Protozan Pac-Man sa inšpiroval známou videohrou

Hybrid Airship od spoločnosti Lockheed Martin je vzducholoď, ktorá je dlhá asi ako jedno futbalové ihrisko. Údržba jej povrchu je teda náročná a zaberie veľa pracovných hodín. Aj preto sa spoločnosť rozhodla zostrojiť robota s názvom Spider, ktorý sa dokáže sám pohybovať po plášti vzducholode a pomocou svetelných senzorov hľadá nenápadné malé diery. Pokiaľ Spider deteguje dieru, pripraví si mechanizmus na zaplátanie a automaticky ju v plášti aj opraví a odošle do centrály obrazovú informáciu o stave pred a po oprave neželaného otvoru.