Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

28-tonový, 1,2-megawattový „prílivový šarkan“ vyváža energiu do siete

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
16. 2. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Plne funkčný prílivový systém Dragon 12 od spoločnosti Minesto vyzerá ako futuristický vojenský dron, no pod vodou sa chová pozoruhodne ako taký šarkan. Využíva vztlak generovaný prílivovými tokmi na „lietanie“ rýchlejšie ako prúdy a získava tak obnoviteľnú energiu.

Slnečná energia je základom väčšiny plánov siete obnoviteľnej energie, no lunárna energia je ešte predvídateľnejšia a množstvo rôznych spoločností preto pracuje na komercializácii energie generovanej z pravidelných prílivov a odlivov.

Jednou z nich je aj spoločnosť Minesto, ktorá v porovnaní s väčšinou používa veľmi odlišný a pozoruhodne dynamický prístup. Tam, kde zariadenia, ako je napríklad prílivová turbína O2 od spoločnosti Orbital, viac-menej len sedia vo vode a zbierajú energiu z prílivových prúdov, zariadenia Dragon od spoločnosti Minesto sú ukotvené k morskému dnu a „lietajú ako šarkany“ a zaobchádzajú s prúdmi ako s vetrom.

Úzke kanály medzi Faerskými ostrovmi urýchľujú prílivové toky a vytvárajú ideálne miesto pre projekty prílivovej energie.

Rovnako ako šarkany na pevnine pre zber veternej energie lietajú vo vzoroch osmičky, aby sa zrýchlili rýchlejšie ako vietor, robí to aj systém Dragon 12 pod vodou. To mu umožňuje vytiahnuť viac energie z daného prílivového prúdu ako iné návrhy. Tiež to mení ekonomické rovnice pre príslušné miesta, vďaka čomu sa oplatí využiť aj na pomalšie prílivové toky.

V žiadnom prípade nejde o malých šarkanov. Zariadenie Dragon 12 je potrebné rozobrať, aby sa zmestilo do prepravného kontajnera. Má rozpätie krídel 12 metrov a váži až 28 ton. Ale v porovnaní s inými možnosťami na mori, ako sú veterné turbíny, je to drobec a mimoriadne ľahko sa inštaluje pomocou jedného menšieho člna a popruhu na morské dno.

Ako pri každom projekte obnoviteľnej energie, aj sú kľúčovým údajom vyrovnané náklady na energiu. V roku 2017 spoločnosť Minesto plánovala približne 100 EUR / MWh po inštalácii prvých sto megawattov kapacity, pričom náklady potom klesali až na približne 50 EUR / MWh.

Prílivový šarkan Dragon 12 s 12-metrovým rozpätím krídel, ktorý sa ťahá na podpovrchové nasadenie.

Prílivový šarkan Dragon 12, podobne ako iné prílivové zariadenia, bude na niektorých miestach účinnejší ako na iných. Dánske Faerské ostrovy, súostrovie v chladnom severnom Atlantiku medzi Škótskom a Islandom, pritom ponúkajú ideálne podmienky. Faerské ostrovy, ktoré sú domovom približne 55 000 ľudí a viac ako milióna papuchalkov (mníšikov), vedú prílivové prúdy cez množstvo tenkých kanálov. To výrazne urýchľuje vodu, a tým zvyšuje energiu, ktorú môžu zariadenia ako Dragon 12 zbierať.

Tam bol nasadený aj prvý Dragon 12 a nedávno bol pripojený k miestnej elektrickej sieti, aby začal dodávať energiu.

„Výrobou elektriny do siete s našou megawattovou elektrárňou sme dosiahli najvýznamnejší míľnik v histórii spoločnosti. Sme hrdí a šťastní a viac ako kedykoľvek predtým sa tešíme na ďalšiu cestu. Konkurencieschopnosť systému Dragon 12 ide priamo k veci. Je výkonný, nákladovo efektívny a dodáva predvídateľnú elektrinu do siete,“ povedal Dr. Martin Edlund, generálny riaditeľ spoločnosti Minesto.