Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

3D tlačené zariadenie na triedenie spermií pomôže párom počať dieťa

3D tlačené zariadenie na triedenie spermií pomôže párom počať dieťa
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
12. 4. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ak má pár problémy s počatím dieťaťa kvôli nekvalitným spermiám, oplodnenie in vitro je vždy možnosťou, hoci často nie je úspešné. Pomôcť by však mohlo nové jednoduché 3D tlačené zariadenie, ktoré vyberie len tie najlepšie spermie.

Už existujú metódy, ako oddeliť najsilnejšie spermie od tých, ktoré sa nedajú použiť. Pri jednej z techník sa na vzorku spermií v skúmavke umiestni médium vhodné pre spermie a potom sa nechá pôsobiť približne hodinu. Len tie najzdravšie spermie vyplávajú do tohto média, kde sa dajú odobrať. Pri inej technike sa skúmavka naplní tekutinami s rôznou hustotou, pričom vzorka spermií je na vrchu. Keď sa táto skúmavka roztočí v odstredivke, najzdravšie spermie sa dostanú cez hustejšie kvapaliny na dno skúmavky, zatiaľ čo slabšie spermie sa zachytia v horných vrstvách.

Podľa austrálskych vedcov z Technologickej univerzity v Sydney môžu obe metódy, žiaľ, spôsobiť fragmentáciu DNA a smrť buniek v dôsledku zavedenia reaktívnych foriem kyslíka. Práve tu prichádza na rad nové zariadenie z polyméru v tvare disku vytlačeného 3D technológiou.

Zariadenie je navrhnuté tak, aby kopírovalo prirodzený proces výberu spermií, ktorý prebieha v ženskom reprodukčnom trakte.

Toto zariadenie je navrhnuté tak, aby kopírovalo ženský reprodukčný trakt, a obsahuje zásobník pozdĺž vonkajšej strany, ktorý je spojený s centrálnou zbernou jamkou zložitými mikrofluidnými kanálikmi. Ide o to, že keď sa do zásobníka vloží vzorka spermií, cez kanáliky sa do jamky dostanú len tie najsilnejšie a najaktívnejšie spermie a údajne to funguje tak, ako má.

„Vykonali sme rozsiahle testovanie v porovnaní s konvenčnými metódami výberu pri oplodnení in vitro, pričom nová metóda preukázala 85 % zlepšenie integrity DNA a v priemere 90 % zníženie úmrtnosti spermií,“ uviedol profesor Majid Warkiani, vedúci vedec. „Spermie vybrané našou metódou tiež vykazovali lepšiu regeneráciu po zmrazení ako tradičné metódy“.

Výskum je opísaný v článku, ktorý bol nedávno uverejnený v magazíne Nature: Microsystems & Nanoengineering.