Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Lietajúce „kanvice na mlieko“ začnú vo Švédsku doručovať jedlo

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
25. 3. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ľudia žijúci v časti Švédska budú čoskoro dostávať dodávky potravín pomocou dronov. Služba, ktorá využíva multikoptéry, ktoré vyzerajú podobne ako staré kovové kanvice na mlieko, môže byť následne zavedená v celej krajine aj mimo nej.

Projekt, známy ako foodora Air, je výsledkom spolupráce medzi tromi švédskymi spoločnosťami: mobilným operátorom Tele2, reštauračným / potravinárskym dodávateľom foodora a výrobcom doručovacích dronov Aerit. Služba sa spustí v máji v obci Värmdö, ktorá sa nachádza neďaleko Štokholmu.

Zákazníci si budú môcť pomocou aplikácie foodora objednávať jedlo od zúčastneného podniku v oblasti. Ak je už o zákazníkovi známe, že býva v dome vhodnom na doručovanie dronom, potom sa kartónová škatuľa v špecifickom šesťuholníkovom tvare, ktorá obsahuje objednávku, vloží do jedného z dronov Nimbi spoločnosti Aerit.

Potom dron s autopilotom vzlietne a priletí na adresu zákazníka, pričom využije technológie 5G a internetu vecí od spoločnosti Tele2, aby zostal po celý čas v kontakte s jeho vzdialene umiestneným ľudským nadriadeným, ktorý môže v prípade potreby prevziať kontrolu nad dronom. Po dosiahnutí cieľa sa dron bude vznášať na mieste, zatiaľ čo sa kartónová škatuľa spustí na kábli dolu k pozemku zákazníka. Keď je zásielka položená na zem a uvoľnená, kábel sa navinie späť a dron sa vráti na svoju základňu.

Doručovací dron Nimbi.

Tento štýl doručovania, pri ktorom sa dron vznáša vo výške a zároveň spúšťa úžitkové zaťaženie na kábli, má niekoľko výhod oproti systémom, v ktorých musí samotný dron pristáť na zemi. Po prvé, ľudia na úrovni zeme nie sú vystavení veľkému hluku motora dronu, ani sa nenachádzajú v blízkosti jeho potenciálne nebezpečných otáčajúcich sa vrtúľ. Navyše dron nemusí strácať čas a energiu pokonávaním prekážok, ako sú konáre stromov. A napokon, pretože dodávky môžu byť uskutočnené oveľa rýchlejšie, dron môže na jedno nabitie batérie doletieť ďalej.

Doručovací dron Nimbi využíva celkovo šesť motorových / vrtuľových jednotiek, ktoré sú odolné voči poveternostným vplyvom, a ktoré sú usporiadané v troch súpravách po dvoch na koncoch troch ramien. Dokáže pritom prepraviť maximálne zaťaženie 4 kilogramy v 10-litrovom nákladovom priestore a má prevádzkový dolet 12 kilometrov pri plnom naložení. Dron dokáže preletieť až 21 kilometrov, ak je prázdny. Jeho rotory produkujú pri vznášaní hluk 65 decibelov, čo spoločnosť Aerit opisuje ako hluk podobný rušnému kancelárskemu prostrediu.

Doručovacie drony Nimbi, ktoré sú navrhnuté pre projekt doručovania jedla foodora Air vo Švédsku.

„Sme hrdí na to, že sme prví v Európe, ktorí spustili skutočné dodávky pomocou dronov, a sme nadšení, že na tejto vzrušujúcej ceste sú partnermi Tele2 a Aerit,“ povedal Daniel Gustafsson Raba, prevádzkový riaditeľ foodora. „Rýchle dodávky domov sú podľa mňa demokratickou záležitosťou. Bez ohľadu na to, kde v krajine sa nachádzate, malo by byť možné rýchlo dostať to, čo potrebujete, napríklad lieky alebo potraviny.“

Doručovací dron Nimbi si môžete pozrieť v akcii počas predchádzajúceho menšieho projektu vo videu na začiatku článku alebo priamo TU.