Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Humanoid vylepšený o GPT konverzuje a reaguje na požiadavky

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
21. 3. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Figure predviedla prvé ovocie svojej spolupráce so spoločnosťou OpenAI na rozšírenie schopností humanoidných robotov. Na zverejnenom videu je vidieť, ako humanoidný robot Figure 01 konverzuje a reaguje na požiadavky v reálnom čase.

Pokrok vo vývoji spoločnosti Figure nie je ničím výnimočný. Podnikateľ Brett Adcock vystúpil z utajenia len minulý rok po tom, čo zhromaždil skupinu kľúčových hráčov zo spoločností Boston Dynamics, Tesla Google DeepMind a Archer Aviation s cieľom „vytvoriť prvého komerčne životaschopného humanoidného robota na všeobecné použitie na svete“.

V októbri sa už humanoid Figure 01 postavil na nohy a vykonával základné autonómne úlohy. Na prelome rokov mal schopnosť sledovať a učiť sa a v polovici januára bol pripravený nastúpiť do práce v BMW. Nedávno pritom spoločnosť Figure oznámila úspešné kolo financovania série B, spolu s dohodou o spolupráci so spoločnosťou OpenAI „na vývoji modelov umelej inteligencie novej generácie pre humanoidné roboty“. Teraz predvádza prvé ovocie spolupráce.

Vďaka spolupráci medzi spoločnosťami Figure a OpenAI dokáže humanoidný robot Figure 01 konverzovať s ľuďmi v reálnom čase a reagovať na požiadavky.

Adcock v príspevku na platforme X potvrdil, že integrované kamery humanoidného robota Figure 01 posielajú údaje do veľkého jazykového a vizuálneho modelu, ktorý vycvičila spoločnosť OpenAI, zatiaľ čo vlastné neurónové siete robota Figure „snímajú obraz s frekvenciou 10 Hz prostredníctvom kamier na robotovi“. Spoločnosť OpenAI je zodpovedná aj za schopnosť porozumieť hovoreným slovám a všetok tento prílev informácií neurónová sieť Figure 01 prekladá na „rýchle, nízkoúrovňové, obratné akcie robota“.

Adcock tiež potvrdil, že robot nebol počas demonštrácie schopností teleoperovaný, a že video bolo nakrútené v skutočnej rýchlosti. Celkovo ide o pozoruhodný úspech na spoluprácu, ktorá je stará menej ako dva týždne. „Naším cieľom je vycvičiť svetový model na ovládanie humanoidných robotov na úrovni miliardy jednotiek,“ povedal Adcock. Týmto tempom zrejme nebudeme musieť čakať dlho.