Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Sľubný liek na autizmus je úspešný pri pokusoch na zvieratách

Sľubný liek na autizmus je úspešný pri pokusoch na zvieratách
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
17. 11. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V dnešnej dobe neexistuje akýkoľvek spôsob liečby autizmu a mnohí lekári sa snažia ličiť autistických pacientov s rôznymi psychotropnými liekmi, ktoré sú zamerané na zvládnutie ich symptómov antisociálneho vnímania. Tento postup je však dosť kontroverzný, najmä u detských pacientov.

Nový liek sa však koncentruje na obnovu nerovnováhy elektrických signálov v mozgu, pričom počas testovania na laboratórnych myšiach vykazuje sľubné výsledky. Výskumníci teda dúfajú, že už čoskoro sa budú môcť presunúť do fázy klinických štúdií.

Porucha autistického spektra je extrémne zložitá mozgová porucha. Nové výskumy sa zameriavajú na formu autizmu nazývanú ako MHS (MEF2C Haploinsufficiency Syndrome). V 90. rokoch minulého storočia zistili vedci, že keď došlo k mutácii v géne MEF2C, dieťa vykázalo významné symptómy autizmu. Počas testoch na myšiach bol identifikovaný mutovaný gén ako príčina nadmerného podráždenia mozgovej signalizácie, čo mohlo vysvetľovať mnohé kognitívne znaky autizmu.

Najnovšia štúdia nasadila nový liek nazvaný ako NitroSynapsin, ktorého cieľom je zníženie nadmernej mozgovej signalizácie. Liek bol testovaný na laboratórnych myšiach s MHS autizmom počas doby troch mesiacov. Výsledky testov boli pritom nadmieru povzbudivé. Predtým identifikovaná nerovnováha elektrických signálov a abnormálne správanie podobné autizmu u myší bolo znížené.

Ilustračné foto (Zdroj: Pixabay)

Príznaky úzkosti, abnormálne opakujúce sa pohyby a narušená priestorová pamäť boli všetky charakteristiky, ktoré boli potlačené v experimentoch s myšami. Napriek tomu, že MHS je len jednou z mnohých foriem autizmu, vedci sú presvedčení, že tieto výsledky by sa mohli premietnuť do širokého spektra autistických porúch.

Liek sa v súčasnosti testuje na laboratórnych myšiach s inými poruchami autizmu a testy na vypestovaných ľudských bunkách tiež vykazujú pozitívne výsledky. Ďalším krokom vedeckého tímu je pripraviť liek na cestu pre ľudské klinické štúdie. Hoci si teda na liečbu autizmu ešte počkáme, je toto prvý sľubný krok do jasnejšej budúcnosti.