Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Bol otestovaný systém pre takmer bezbolestné odobratie kožných štepov

Bol otestovaný systém pre takmer bezbolestné odobratie kožných štepov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
7. 2. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Sú určité typy rán, ako sú diabetické vredy alebo preležaniny, ktoré sa v niektorých prípadoch veľmi ťažko alebo vôbec nehoja. V určitých prípadoch, po zlyhaní iných spôsobov liečby, tak lekári musia vykonať kožný vštep, aby sa rana dokázala zhojiť. Tradičné metódy štepenia majú však určité nevýhody. Práve niektoré z nich sa snaží prekonať systém, ktorý otestovali vedci z medicínskej univerzity v Missouri.

Pri tradičnom štepe sa odoberú dve horné vrstvy kože z odberového miesta z tela pacienta, ktoré sú potom transplantované na chronické rany. Ide o časovo náročný postup, ktorý sa vykonáva na operačnej sále a po zákroku môžu odberové miesta dosť bolieť a niekedy sa tiež môžu veľmi ťažko hojiť a stanú sa z nich tiež chronické rany.

Zariadenie CelluTome Epidermal Harvesting System pre odber kožných štepov

A to je aj dôvod, prečo spoločnosť Kinetic Concepts vyvinula zariadenie CelluTome Epidermal Harvesting System. To v zákroku trvajúcom 30 až 45 minút využíva teplo, mierny podtlak a reznú čepeľ, ktorá zberá iba vrchnú vrstvu kože z odberového miesta pacienta, zvyčajne na z jeho stehna. Pri tomto zákroku nie je nutná anestézia a navyše je odberové miesto minimálne bolestivé a zvyčajne sa úplne vylieči v priebehu dvoch až troch týždňov.

Vedci z medicínskej univerzity v Missouri úspešne otestovali CelluTome Epidermal Harvesting System pre odber kožných štepov

Zariadenie CelluTome Epidermal Harvesting System si zobrali pod lupu vedci z medicínskej univerzity Missouri a použili ho vo svojej štúdii. Otestovali ho na 13tich pacientoch s rôznymi typmi chronických rán. Zo štúdie vyplýva, že naozaj dochádzalo k oveľa menšiemu poškodeniu odberového miesta a pacient pociťoval minimálnu alebo žiadnu bolesť. U ôsmich pacientoch pritom došlo k rýchlejšiemu hojeniu chronických rán. Tiež bolo potvrdené, že po zahojení nevznikala žiadna recidíva, čo sú komplikácie ktoré môžu niekedy nastať pri liečbe u rizikových pacientov.