Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Kompaktný analyzátor dychu dokáže rozpoznať začínajúcu sa chrípku

Kompaktný analyzátor dychu dokáže rozpoznať začínajúcu sa chrípku
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
1. 2. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Čím skôr sa človek dozvie, že má príznaky chrípky, tým skôr jej šírenie dokáže zastaviť a môže ju rýchlejšie vyliečiť. S týmto faktom sa zaoberala aj profesorka Perena Gouma z univerzity Texas v Arlingtone, ktorá vytvorila ručný analyzátor dychu pre zistenie, či používateľ má chrípku. Analýza je pritom založená na jedinom výdychu.

Zostrojený analyzátor dychu využíva tri finančne nenáročné polovodičové senzory podobné tým, ktoré sa využívajú pre detekcii oxidu uhoľnatého. V tomto prípade však slúžia pre detekciu špecifickej koncentrácie biomarkerov v dychu používateľa, ktoré sú spojené s prichádzajúcou chrípkou. Medzi tieto biomarkery patrí izoprén, oxid dusičitý a amoniak.

Profesorka Perena Gouma vytvorila ručný analyzátor dychu, ktorý dokáže detegovať vírus chrípky

Počas laboratórnych testov sa ukázalo, že toto zariadenie je rovnako účinné ako nákladné vybavenie v laboratóriách, ktoré musí byť obsluhované vyškoleným personálom. Profesorka Gouma pritom dúfa, že jej kompaktný analyzátor dychu pre detekciu chrípky by sa mohol stať dostupný pre bežných ľudí a mohli by si ho zakúpiť v lekárňach za primerane nízku cenu.

Srdcom analyzátora duchy pre zistenie chrípky sú špeciálne polovodičové senzory

„Myslím si, že technológie, ako je táto budú revolúciou v individuálnej diagnostike ochorení,“ hovorí profesorka Perena Gouma. „To umožní ľuďom byť proaktívny a zachytiť chorobu v skoršom štádiu. Táto technológia môže byť jednoducho použitá aj pre detekciu iných ochorení, ako je Ebola, stačí len vymeniť senzory.“