Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Začala sa výstavba Európskeho extrémne veľkého teleskopu

Začala sa výstavba Európskeho extrémne veľkého teleskopu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
29. 5. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Počas slávnostného ceremoniálu bol položený základný kameň pre stavbu Európskeho extrémne veľkého teleskopu (European Extremely Large Telescope, v skratke E-ELT). Ten bude postavený Európskym južným observatóriom (European Southern Observatory – ESO) na vrchole hory Cerro Armazones vo výške 3046 metrov, v púšti Atacama v Čile. E-ELT sa pritom stane najväčším optickým a infračerveným ďalekohľadom na svete.

Miesto výstavby na vrchole hory Cerro Armazones v púšti Atacama v Čile bolo zvolené z dôvodu vysokého percenta bezmračných nocí a nízkeho svetelného smogu. Plánovanie výstavby teleskopu sa začalo už v roku 2014, pričom stavebné práce na E-ELT by mali byť dokončené v roku 2024.

Začiatok výstavby sa niesol v duchu slávnostného položenia základného kameňa a pripojenia staveniska k elektrickej sieti. Ceremoniál sa odohral v susediacom observatóriu Paranal, ktoré je od staveniska Európskeho extrémne veľkého teleskopu vzdialené asi 20 kilometrov. Slávnosti sa okrem vedcov a inžinierov zúčastnil aj prezident Čilskej republiky, Michelle Bachelet Jeria, a Tim de Zeeuw, generálny riaditeľ ESO.

Počas slávnostného ceremoniálu bol položený základný kameň pre stavbu Európskeho extrémne veľkého teleskopu (European Extremely Large Telescope, v skratke E-ELT).

Keď sa E-ELT nakoniec dostane do prevádzky, stane sa z neho najväčší optický a infračervený ďalekohľad na svete. Jeho hlavné zrkadlo bude mať priemer až 39 metrov, čím hravo prekoná ďalekohľady, ako je napríklad Giant Magellan so siedmymi zrkadlami, ktoré tvoria priemer 25,4 metra, alebo Thirty Meter Telescope s priemerom vychádzajúcim už z jeho názvu, teda naozaj 30 metrov.

Štruktúra teleskopu E-ELT bude vážiť približne 5 000 ton, s pohyblivou rotujúcou časťou s hmotnosťou 3 000 ton, ktorá bude na šírku merať až 85 metrov. Podľa vyjadrenia spoločnosti ESO sa už samotný objekt stane najväčším zariadením, aké kedy bolo postavené pre optický a infračervený teleskop.

Hlavné zrkadlo teleskopu E-ELT bude mať priemer 39 metrov.

Európsky extrémne veľký teleskop bude využívaný pre štúdium exoplanét, masívnych čiernych dier, povahy temnej energie a zaoberať sa bude aj tvorbou galaxií v počiatkoch vesmíru. Teleskop bol pritom navrhnutý tak, aby korigoval atmosférické deformácie, čo v praxi znamená, že zachytené zábery budú až 16 krát ostrejšie ako tie, ktoré zachytí známy Hubblov vesmírny teleskop.

Európsky extrémne veľký teleskop bude využívaný pre štúdium exoplanét, masívnych čiernych dier, povahy temnej energie a zaoberať sa bude aj tvorbou galaxií v počiatkoch vesmíru.