Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nový typ skla s kvapalinou sa zmení z reflexného na priehľadné

Nový typ skla s kvapalinou sa zmení z reflexného na priehľadné
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
19. 12. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Tím vedcov z univerzity v Delaware vyvinul nový typ inteligentného skla, ktoré mení svoj stav z reflexného panelu na číre priehľadné sklo po aktivácii kvapalinou. Tento vývoj by mohol smerovať k lacným oknám a skleneným panelom, ktoré by jednoduchým spôsobom mohli v prípade potreby poskytnúť ochranu proti slnečným lúčom alebo nepovolaným pohľadom.

Nový typ skleneného panelu pozostáva z 3D vytlačeného plastu, nad ktorým je umiestnená klasická sklenená tabuľa z číreho skla. Medzi nimi sa nachádza tenká vzduchová medzera. Vzorec na plaste vytvára odrazovú plochu, niečo na štýl odrazových bezpečnostných sklíčok na bicykli. Keď sa lacná kvapalina, známa ako metyl salicylát, prečerpá do vzduchovej medzery, plast sa stane priehľadným. Je to preto, lebo kvapalina má index lomu plastu a v podstate tak naruší jeho reflexnú kvalitu.

Tím vedcov z univerzity v Delaware vyvinul nový typ inteligentného skla, ktoré mení svoj stav z reflexného panelu na číre priehľadné sklo po aktivácii kvapalinou.

Existujú samozrejme sklá, ktoré dokážu elektronicky meniť svoj stav medzi čírim alebo tónovaným sklom, no vedci sa domievajú, že ich ľahko vyrobiteľné riešenie by mohlo stáť približne jednu desatinu nákladov nutných na výrobu. Navyše, zatiaľ čo tmavé tónovanie môže pomôcť zablokovať slnečné lúče, nedokáže ich odrážať. Nové sklo však v netransparentnom stave odráža takmer celé svetlo, čím sa zabráni prehrievaniu priestoru za ním.

Keď sa lacná kvapalina, známa ako metyl salicylát, prečerpá do vzduchovej medzery, plast sa stane priehľadným.

V súčasnej podobe môže toto inteligentné sklo zvládnuť tisícky cyklov zmien z reflexného na priehľadný stav bez akejkoľvek degradácie. No nie všetka kvapalina sa počas zmeny stavu vypustí z medzery. V tomto ohľade by mohol pomôcť hydrofóbny náter. Vedci z univerzity v Delaware momentálne vytvárajú kancelárske dvere s ich novým sklom, ktoré demonštrujú využitie technológie pre ochranu súkromia.