Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Senzor, ktorý v reálnom čase upozorní na opotrebovanie pneumatiky

Senzor, ktorý v reálnom čase upozorní na opotrebovanie pneumatiky
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
15. 6. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Elektrotechnici z univerzity Duke vyvinuli senzor, ktorý dokáže odhaliť opotrebovanie pneumatík v reálnom čase. Senzor bol vytvorený v spolupráci so spoločnosťou Fetch Automotive Design Group a je to pomerne jednoduché zariadenia, ktoré údajne dokáže sledovať milimetrové zmeny v hĺbke dezénu s presnosťou na 99 percent.

Snímač je prilepený na vnútornú stranu pneumatiky a je zložený z dvoch elektród, ktoré sú vyrobené z uhlíkových nano trubíc. Tieto elektródy sú vytlačené veľmi blízko seba na pružnom polyimidovom filme. Na jednu elektródu sa aplikuje kmitavé elektrické napätie, zatiaľ čo druhá slúži pre uzemnenie. Táto kombinácia vytvára elektrické pole, ktorého väčšina prechádza priamo z jednej elektródy na druhú.

Výskumníci z univerzity Duke vyvinuli senzor, ktorý dokáže v reálnom čase zisťovať opotrebovanie pneumatiky.

Ak materiál, akým je pneumatika, zasahuje do priestoru nad elektródami, dostane sa aj do ich elektrického poľa. Interferencia sa dá potom merať prostredníctvom elektrickej odozvy uzemnenej elektródy. Čím je silnejší materiál, cez ktorý pole prechádza, tým väčšie množstvo rušenia je namerané. Hoci táto technológia nefunguje, ak sa použije na čisto kovové materiály, kovové oko vložené do pneumatík nepredstavuje problém.

Zatiaľ čo senzor má v súčasnosti podobu obtisku, elektródy by sa dali tiež tryskou vytlačiť priamo na vnútornú stenu pneumatiky. V obidvoch prípadoch sa odhaduje, že pri sériovej výrobe bude senzor stáť menej ako jeden cent. No treba povedať, že bude potrebný hardvér pre aplikáciu napätia a pre prenos nameraných hodnôt vodičovi automobilu.

Snímač obsahuje dve susediace elektródy, ktoré sú na obrázku vidieť medzi logami Duke University a Fetch Automotive Design Group.