Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Magnetický materiál, ktorý účinne odpudzuje tvoriaci sa ľad

Magnetický materiál, ktorý účinne odpudzuje tvoriaci sa ľad
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
11. 11. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Poľadovica môže byť problémom nielen pre ľudí, ktorí sa môžu pošmyknúť na chodníku, ale dokáže spôsobiť problémy lietadlám či elektrickému vedeniu. To môže viesť až k štrukturálnemu poškodeniu. Vedci z univerzity Houston však majú zaujímavé riešenie, ktoré do boja proti ľadu nasadilo magnety.

Problém s poľadovicou je, že ak kvapôčky zmrznutej alebo ochladenej vody narazia na povrch, sú vlhké a naviažu na seba ďalšie a ďalšie kvapôčky. K odmrazeniu povrchu je potom potrebné buď ľad rozpustiť, rozsekať alebo použiť povrch, na ktorom ľad nedokáže držať. Materiály, ktoré sú „ľadofóbne“, teda neumožňujú priľnutie ľadu k povrchu, sa ukázali byť sľubným riešením, no stále majú problém pri vysokých teplotách pod bodom mrazu a sú finančne nákladné.

Vedci vyvinuli magnetický materiál, ktorý účinne odpudzuje ľad z povrchu

Tieto problémy by mohol vyriešiť nový materiál, ktorý vedci nazvali ako MAGnetic Slippery Surface (MAGSS), čo je materiál s magnetickou vrstvou na jednej strane a s tenkou vrstvou magnetickej kvapaliny zo suspendovaných častíc oxidu železa na strane druhej, ktorá čelí vonkajšiemu prostrediu. Ak kvapôčka vody narazí na tekutinu, jej magnetické formy jej zabránia v udržaniu sa na povrchu, čiže sa zošmykne z neho dole.

Magnetický materiál sa skladá z dvoch vrstiev, ktoré zabraňujú priľnutiu ľadu k povrchu materiálu

Podľa tímu vedcov je materiál MAGSS lepším riešením ako konvenčné techniky, pretože dokáže byť účinný aj pri teplotách do – 34 stupňov Celzia v porovnaní s prevádzkovou teplotou do – 25 stupňov Celzia u bežných materiálov. Výskumníci plánujú nájsť spôsob nanášania nového materiálu na povrch formou postreku, pričom vidia jeho využitie ako ľad odpudzujúceho povrchu práve pri lietadlách alebo v energetike.