Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Zvukové nahrávky z útesov lákajú larvy koralov, aby začali stavať

Zvukové nahrávky z útesov lákajú larvy koralov, aby začali stavať
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
21. 3. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vedci zistili, že zvukové nahrávky zdravých koralových útesov môžu pomôcť prilákať voľne plávajúce larvy koralov k poškodeným. Toto zistenie by mohlo byť významným krokom k zachovaniu svetových koralových útesov, z ktorých za posledných 30 rokov vymrelo odhadom asi 25 %.

Hoci sú útesové štruktúry tvorené koralovými polypmi nehybné, samotné polypy plávajú vodou, kým sú ešte v larválnom stave. Nakoniec, keď nájdu miesto, ktoré sa im páči, prichytia sa na kameň alebo iný tvrdý povrch a začnú vylučovať uhličitan vápenatý, ktorý nakoniec vytvorí koralový útes.

Jeden prístup k obnove zdecimovaných koralových útesov zahŕňa prilákanie lariev k nim v nádeji, že sa tam stvorenia usadia a obnovia útes. Otázkou je, čo priťahuje larvy?

Na základe predchádzajúceho výskumu sa vedci z Oceánografickej inštitúcie Woods Hole rozhodli zistiť, či zvuk môže byť hlavným faktorom. Hoci prosperujúce útesy možno nepovažujeme za hlučné miesta, ryby žijúce v nich produkujú rôzne vokalizácie a niektoré krevety vydávajú praskavý zvuk.

Pre štúdiu, ktorá sa uskutočnila na Amerických Panenských ostrovoch, tím pod vedením Nadège Aoki a Aran Mooney začal získavaním 12-hodinových „zvukových“ nahrávok zdravého útesu zvaného Tektite. Potom postavili solárne napájané podvodné reproduktory v Tektite a dvoch ďalších degradovaných útesoch, Cocoloba a Salt Pond.

Biológovia Nadège Aoki (vľavo) a Aran Mooney pracujú s larvami koralov v zajatí na študijnom mieste na Amerických Panenských ostrovoch.

Následne umiestnili zachytené larvy koralov Porites astreoides do špeciálnych pohárov, cez ktoré mohla tiecť voda a ktoré obsahovali hlinenú chodbu, na ktorej sa mohli larvy usadiť. Tieto poháre boli potom pripevnené zipsom k tyčiam zarazeným do piesku na každom útese vo vzdialenosti 1, 5, 10 a 30 metrov od reproduktorov. Na každú tyč boli pripevnené dva poháre, celkovo až osem pohárov na útes.

Počas dvoch separátnych periód troch nocí boli nahrávky zvukovej scény prehrávané na degradovanom útese Salt Pond, ale nie na Cocoloba alebo Tektite. Keď boli poháre následne preskúmané na konci každého obdobia, zistilo sa, že larvy Salt Pond sa usadzovali na svojich hlinených chodbách rýchlosťou 1,7 až sedemkrát vyššou ako na ostatných útesoch.

Najúspešnejšie boli poháre Salt Pond umiestnené 5 metrov od reproduktorov, hoci aj poháre, ktoré boli umiestnené o 30 metrov ďalej, dopadli lepšie ako ich náprotivky v Tektite a Cocoloba.

Ukotvené plávajúce komponenty jedného z podvodných reproduktorových systémov.

„Skutočnosť, že osídlenie neustále klesá so vzdialenosťou od reproduktora, keď všetko ostatné zostáva konštantné, je obzvlášť dôležitá, pretože ukazuje, že tieto zmeny sú spôsobené pridaným zvukom a nie inými faktormi,“ povedal Mooney.

Zdá sa čudné, že samotný Tektite nebol taký atraktívny ako „podradný“ útes, ktorý využíval nahrávky zvukovej scenérie Tektite. Avšak medzi časom, keď boli nahrávky urobené (v roku 2013) a časom, keď boli prehrané (v roku 2022), Tektite utrpel poškodenie v dôsledku búrky, ako aj vyblednutie koralov a ochorenie koralov.

„Ukazujeme, že môžete aktívne vyvolať osídľovanie koralov prehrávaním zvukov,“ povedal Aoki. „Môžete ísť na útes, ktorý je nejakým spôsobom degradovaný, a pridať zvuky biologickej aktivity zo zdravého útesu. To potenciálne pomôže uskutočniť dôležitý krok v životnom cykle koralov.“

Výskum je opísaný v článku, ktorý bol nedávno publikovaný v magazíne Royal Society Open Science.

Aoki a Mooney skúmajú jeden z útesov.