Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Svietiaci proteín medúzy môže lepšie zviditeľniť odtlačky prstov

Svietiaci proteín medúzy môže lepšie zviditeľniť odtlačky prstov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
28. 2. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Nový experimentálny forenzný sprej umožňuje zviditeľniť latentné odtlačky prstov už za 10 sekúnd a navyše si nevyžaduje použitie žiadnych práškov. Jeho súčasťou je pritom svietiaci proteín, ktorý sa získava z medúz.

Pri súčasných metódach snímania odtlačkov prstov z miesta činu sa používajú jemné prášky alebo dymiace chemické činidlá. V oboch prípadoch trvá získanie použiteľného odtlačku najmenej niekoľko minút. Okrem toho zlúčeniny v práškoch alebo činidlách môžu poškodiť DNA v pote alebo kožnom oleji, z ktorých sa odtlačok skladá.

Britskí vedci z Bathskej univerzity a čínskej Univerzity Shanghai Normal teraz prišli s alternatívou v podobe nového netoxického, vo vode rozpustného spreja. V skutočnosti existujú dve jeho verzie obsahujúce dve rôzne farbivá, a to LFP-žlté farbivo a LFP-červené farbivo. Forenzní technici si vyberú jedno alebo druhé, v závislosti od farby povrchu, z ktorého získavajú odtlačky, aby odtlačky po zviditeľnení skutočne vynikli na pozadí.

Obe farbivá sú odvodené od látky produkovanej medúzami, ktorá sa nazýva ako zelený fluorescenčný proteín. Tento proteín sa už široko používa vo vedeckých štúdiách na vizualizáciu biologických procesov bez toho, aby tieto procesy ovplyvňoval. Rovnako neovplyvňuje DNA, ktorá môže byť prítomná v odtlačkoch prstov.

Príklady odtlačkov získaných pomocou žltého (hore) a červeného farbiva LFP. Skratka LFP znamená latentný odtlačok prsta.

Hneď po nanesení spreja na povrch sa kladne nabité molekuly farbiva spoja so záporne nabitými molekulami tuku alebo aminokyselín v pote alebo mastnote odtlačku prsta. Molekuly farbiva sú potom „uzamknuté“ pozdĺž všetkých charakteristických vrúbkov a hrebienkov odtlačku.

Po vystavení modrému svetlu tieto molekuly najneskôr do 10 sekúnd fluoreskujú žltou alebo červenou farbou. Pomocou fotoaparátu smartfónu sa potom môžu zaznamenať ich snímky na následné porovnanie.

Samotný sprej sa skladá z veľmi jemných kvapôčok, takže fyzicky nepoškodí odtlačky prstov tým, že sa na ne strieka. Je tiež účinný pri odstraňovaní odtlačkov z drsných povrchov, ako je napríklad tehla, čo môže byť pri použití tradičných techník veľmi ťažké. Navyše sa tieto odtlačky dajú získať až týždeň po tom, čo ich podozrivý zanechal.

Odtlačky prstov zviditeľnené pomocou spreja, pekne usporiadané tak, aby vyzerali tak trochu ako medúza.

„Dúfame, že táto technológia môže skutočne zlepšiť odhaľovanie dôkazov na miestach činu,“ povedal hlavný výskumník, profesor Chusen Huang z Univerzity Shanghai Normal. „Teraz spolupracujeme s niektorými spoločnosťami, aby sme naše farbivá sprístupnili na predaj. Ďalšia práca stále prebieha.“

Výskum je opísaný v článku, ktorý bol nedávno uverejnený v Journal of the American Chemical Society.