Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

„Rastúci“ robot FiloBot inšpirovaný viničom si 3D tlačí vlastné telo

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
22. 1. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Pri úlohách, ako je prieskum neštruktúrovaného prostredia, môžu tradičným robotom prekážať prekážky, ako sú napríklad neprekonateľné medzery. Tie by však nemali zastaviť nového robota s názvom FiloBot, ktorý dokáže rásť ako samonosný vinič.

Robot FiloBot, ktorého vyvinuli vedci z Talianskeho technologického inštitútu (Istituto Italiano di Tecnologia), dokáže rásť smerom k zdrojom svetla a preč od gravitácie, hoci by sa dal nastaviť aj opačne, podobne ako úponky popínavej rastliny.

Toto robotické zariadenie má na vrchole kužeľovitú hlavu, v spodnej časti zdroj energie / základnú stanicu a medzi nimi má telo, ktoré pripomína stonku rastliny. Toto telo je stále dlhšie a dlhšie, ako robot postupne rastie.

Schéma hlavy robota FiloBot.

Robí to tak, že neustále ťahá vlákno termoplastu na 3D tlač z cievky v základnej stanici do svojej hlavy. Toto vlákno prechádza cez vyhrievaný extrudér v hlave, ktorá sa pomaly otáča vzhľadom na telo. Týmto spôsobom robot 3D tlačí svoje vlastné telo v postupných navinutých vrstvách roztaveného plastu, ktoré sa pri chladnutí spájajú.

Telo nie je 3D vytlačené jednotným spôsobom. V reakcii na svetelné senzory, gyroskop a ďalšiu elektroniku integrovanú v hlave robota sa teplota, orientácia a rýchlosť nanášania plastu neustále mení. Týmto spôsobom je FiloBot schopný riadiť smer, ktorým rastie jeho telo, pričom vždy smeruje k svetlu a od zeme.

Robot FiloBot si 3D tlačí vlastné telo.

Navyše sa robot automaticky obtáča okolo zvislých podpier, keď sú prítomné, podobne ako sa obtáča vinič. To mu umožňuje vynaložiť menej času a energie na rast silného tela, keď nie je potrebná sila. Keď však nie sú zistené žiadne priľahlé oporné plochy, teda keď hlava dosiahla voľný priestor, telo robota narastie tuhé a silné, aby sa mohlo vo vzduchu udržať.

Článok o výskume, ktorý viedla Emanuela Del Dottoreová, bol nedávno uverejnený v magazíne Science Robotics. Robota FiloBot si môžete pozrieť v časozbernej akcii počas rastu vo videu na začiatku článku alebo priamo TU.

Robot FiloBot rastie podobne ako vinič.